‘DİŞ ESTETİĞİNE’ YOĞUN İLGİ VAR

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, “Beyazlatma, ful seramik kaplama ve lamine diş kaplamalarına yoğun talep var. Bu ilgi sadece kadınlarda değil, erkeklerden de çok fazla geliyor” dedi.

Selma KUNAR, Zehra TEKECİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında hayatın bir parçası haline gelen maskelerin kullanma zorunluluğunun kalkması, diş sağlığını ve estetik tasarımlarını yeniden gündeme getirdi. Son dönemlerde beyaz, sıralı, inci gibi bir diş güzelliği ve sağlığı isteyen vatandaşların estetik diş uygulamalarındaki talepleri arttı.

KADINLAR KADAR ERKEKLERDE İLGİ GÖSTERİYOR

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, son dönemlerde estetik gülüş tasarımlarına ilginin arttığını söyledi. Kuştarcı, “Diş estetiği uygulamalarına taleplerde ciddi artışlar yaşanıyor. Bu ilgi sadece kadınlarda değil, erkeklerden de çok fazla geliyor. İhtiyaç duyuyor ve yaptırıyorlar” dedi.

DOĞRU HEKİM SEÇİMİ ÖNEMLİ

Diş estetiğinde birçok farklı uygulama yapıldığını dile getiren Kuştarcı, “Beyazlatma, ful seramik kaplama ve lamine diş kaplamalarına yoğun talep var. Bu işlemlerin ise doğru hekim tarafından uygulanmasına önem vermemiz gerekiyor. İşlemler yaptırılırken hekim yönlendirmesi çok önemli. Bu tür durumlar önce ihtiyaç olup olmadığına bakılır eğer kısa ve düzgün dişlere sahipse belirtilir ancak talep doğrultusundaysa işlem uygulanır” ifadelerini kullandı.

TEDAVİ SONRASI BAKIMA DİKKAT

Kuştarcı, diş estetiği uygulamalarının farklı yöntemlerle yapıldığını ancak herhangi bir ağrı ve acıya neden olmadığını belirterek, “Estetik uygulamalarda en önemli nokta diş bakımıdır. Tedavi sonrası birkaç hafta boyalı gıda yememek, çay ve kahve tüketmemek, tütün ve tütün ürünleri kullanmamak önemli. Dişlere daha da özenli bakım yapmak, fırçalamayı aksatmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

BAKIMSIZLIK DİŞ SAĞLIĞINI ETKİLEYEBİLİR

Diş bakımının aksatılmasının ilerleyen süreçlerde diş sağlığını etkileyeceğini vurgulayan Kuştarcı, şunları kaydetti:  “Bu uygulamalarda yapılan diş yüzeyindeki kayganlık bir mine kadar yoğun değil. Zamanla plak tutacaktır. Bu diş eti çekilmesine neden olabilir. Kaplama uygulamalarında alt kısma sızıntı olup, diş çürümesi meydana gelebilir. Bunu çoğu zaman hasta göremez, şiddetli ağrı ile hastaneye başvurulduğunda tespit edilir. Her şey hijyen uygulamaları ile alakalı. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile tüm bu sorunların üstesinden gelebiliriz.”

BEYAZLATMA HEKİM KONTROLÜNDE YAPILMALI

Öte yandan Kuştarcı, evde diş beyazlatma uygulamalarının da çok ciddi diş ve diş eti zararına neden olabileceğini ifade etti. Kuştarcı, “Bilinçsizce ev ortamında ve eczaneden, marketten alınan materyallerle diş beyazlatma uygulamalarını kesinlikle önermiyoruz. Beyazlatma işlemleri diş hekimi kontrolünde yapılmalıdır. Diş beyazlatması bir süre sonra diş çevresine ve dokuya zarar verilebilir. Aşırı diş hassasiyeti bu sorunlardan yalnızca biri. Uygulama esnasında dişlerde belli bir noktaya kadar beyazlatma yapılabilir. Bu sınırın üzerinde beyazlatma için uğraşılırken dişlere geri dönülemeyecek zararlar verilebiliyor”  diye konuştu.