DİKKATLİ İNSAN

Bazı insanlar hayat maratonunda çok dikkatli hareket ederler. Akşam mutfağını düzene sokmadan yatmayan hanımlar, çocuklarını öpmeden okula göndermeyen anne babalar gibi.

***

Çalışma masasını düzenlemeden ofisten çıkmayan çalışanlar, personelini güler yüzle selamlamadan odasına geçmeyen işverenler, anne babasına ‘bir isteğiniz var mı’ diye sürekli sorup gönül ve dua alan evlatlar vardır çevremizde.

***

Sabah namazını kılmadan, Yasin-i Şerif okumadan evden çıkmayan dikkatli Müslümanlar vardır. Besmelesiz dükkanını açmayan, işyerinde bir sayfa da olsa Kur’an-ı Kerim okumadan/dinlemeden işe başlamayanlar vardır.

***

Evinin lavabosunda çift sabun bulunduracak titizlikte insanlar gördüm. Birisi tuvaletten çıkınca kullanılır, birisi de gündelik temizlik için kullanılan. Sıvı sabun ise daha kişisel bir kullanım.

***

Ellerimizi sürekli yıkamamız gerekiyor. Yemekten, tuvaletten önce ve sonra.

Anne babalar her şeyde olduğu gibi temizlikte de örnek olmalılar. Çocuklarımız bizden ne görürlerse onu yapıyorlar.

***

Dinimizin emrettiği temizliği uygulayanlar da var. Ama pandemi vesilesi ile temizliği ve birçok şeyi tekrardan hatırlamış olduk. Sadece temizlikte değil, birçok yönden kendimizi sorgulamamızı sağladı.

***

Bu arada tabii ki sürekli şükretmemiz lazım. Her sabah uyanabildiğimiz için, sağlıklı olduğumuz için. Ailemiz, çocuklarımız, işimiz, sevdiklerimiz için. Kısacası sahip olduğumuz her şey için.

***

Bir çocuk 18 yaşını bitirince dağılır, kızdığı arkadaşlarına darılır, sevdiği arkadaşlarına sarılır. Dedeler torunları ile sohbet etmeye bayılır, İslam alimleri ile sohbet ederken ayılır (kendine gelir).

***

Karıncaya çekirgenin ayağı ağır gelirmiş. Kelebeğin kanadına bir tel ipek uçmasına mani olurmuş. Bazı kimseler dünya işlerinde gözleri çakmak çakmakken ahiret işlerinde gaflet yüzünden namaz kılmak ağır gelirmiş.

***

Dertleri temizler taşkın bir sel, samimi Müslümana son nefeste yetişir kutlu bir el. Yağmur yağmasa çöl olup yarılır topraklar, Allah için göz yaşları akmazsa özleyip bekler yanaklar.

***

Zikri okumazsa dudaklar, işte o zaman başlar kalplerde çölleşme. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okumak ne güzel. O mübarek Kur’an-ı Kerim’i okuyup hükmü ile amel etmek ise güzellikler abidesi.

 

HASET

Komşunun bir ineği var, iki buzağısı olmuş. Diğer komşu Cenab-ı Hakk’ın bu lütfuna karşı komşusuna ‘hayırlı olsun’ bile diyememiştir. İnek bol da süt verince komşunun hasedi arttı.

***

Haset eden insanların belirli bir hastalığı olmadığı halde kalplerindeki kin, nefret ve çekememezlikten dolayı ömür boyu kalp sıkıntıları çekermiş. Alimlerin görüşü ‘hasetçilere ilaç yoktur, onlar ancak öldükleri zaman bu hastalıktan kurtulur’.