DİJİTAL TEHLİKE

Çocukların gelişim dönemleri dikkate alındığında, bilgisayar ve internet kullanımı, onların fiziksel ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Uzman Klinik Psikolog Melisa Oral, “Maalesef çocukların hayattan kopuk büyümelerinin en büyük sebebi sosyal medya bağımlılığıdır” dedi.

İrem GÜNEYBAZ,  Bayram OKUDAN

Teknolojik gelişmeler ile birlikte hayatın bir parçası haline gelen internet ve sosyal medya, akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar aracılığıyla çocukların da erişimine açık hale geldi. Günümüzün en çok kullanılan iletişim araçlarından sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkilerine değinen Klinik Psikolog Melisa Oral, 10 yaşın altındaki çocukların mutlaka ebeveyn denetimi altında interneti kullanması gerektiğini ifade etti.

SOSYAL MEDYANIN ‘SOSYAL’ SORUNLARI

Yeni nesil çocukların en büyük probleminin internet ve sosyal medya bağımlılığı olduğunu vurgulayan Psikolog Oral, “Eğer çocuğunuz 10 yaşın altında ise kesinlikle sizin denetiminiz altında olmadan internet kullanmamalı. Bununla alakalı ‘Ebeveyn Denetimleri’ programları oluyor. Onları indirmelerini tavsiye edebilirim. Çünkü çocuğunuz sosyal medya da çocuklar sıkıntılı videolara maruz kalabilir. Bu konuda özellikle 10 yaş altındaki çocuklara çok dikkat etmek gerekiyor. Çocukların sosyal medya hesaplarının gizlilik ayarlarının mutlaka ailenin kontrolü altında olması gerekiyor” diye konuştu.

EĞİTİM AİLEDE VERİLMELİ

Ailenin çocuklarına sosyal medyayı yasaklaması yerine yararlı bir aktivite aracı olarak aşılanmasının önemine değinen Klinik Psikolog Oral, “Kişisel iletişim bilgilerini hiçbir şekilde sosyal medya da paylaşmaması gerektiği ile ilgili uyarıların sık sık yapılması gerekir. Çocuk, tanımadığı birinden bir mesaj alırsa mutlaka aileye söylemesi gerektiğinin eğitiminin verilmesi gerekmektedir. Çocuğa bunun bir yasak olarak değil de sosyal medyaya, internete zamanını güzel kullanarak girebileceğinin aşılanmasını öneririm. Ebeveynler bu zamanı iyi ayarlamalı. Ödevlerini yaptıktan sonra internet üzerinden sosyal aktiviteler yapabilir, araştırma yapabilir. Bu şekilde çocuklara destek olunabilir” diye ifade etti.

DENGE KURMAK ÖNEMLİ

Sosyal mecranın hem olumlu hem olumsuz yönlerinin olduğunu ancak arada denge kurmanın önemli olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Melisa Oral, “Çocuk olumlu olarak interneti aktif bir şekilde kullanıyorsa kendini daha ayrıntılı tanıma ve kendini geliştirmeyi öğrenebilir. Kullandığı internet sayesinde okulda öğrendiği bilgileri araştırmalar yaparak pekiştirebilir. Bir ideolojiye ve dünya görüşüne sahip olabilir. Bunlar sosyal mecranın faydalarıdır. Ama zararı daha da fazladır. Çocuklar siber zorbalığa maruz kalabilir. Art niyetli kişilerin sözlü saldırısına uğrayabilir. Yaşına uygun olmayan reklamlara, videolara ve içeriklere maruz kalabilir. Sosyal medya hesaplarını kötü niyetli kişiler ele geçirebilir ve kişisel bilgilerini deşifre edebilirler” dedi.

AİLE İÇİ DİSİPLİN SAĞLANMALI

Uzmanların ve ailelerin birlikte hareket ederek çocuklar açısından doğrunun bulunacağına değinen Uzman Klinik Psikolog Emre Konuk, “ Sosyal medya açısından yasaların legal olarak biçimlendirilmesi gerekiyor. Gelişim çağındaki çocukları buradan uzak tutulması gerekiyor. Bizim toplumumuz her türlü enformasyona açıktır. Bu da böyle olmalı ama burada en büyük iş anne babaya düşüyor.  Aile sisteminde evin kralı, kraliçesi anne babadır. Ana sıkıntı ne yapacağını bilememektir. Burada da ilk iş biz uzmanlara düşüyor. Ailelerin bizlere danışması halinde bizlerde yeterli şekilde bilgilendirme yapmalıyız. İkinci olarak ise aile üyelerinin kendi aralarında anlaşması gerekmektedir. Anne ve baba aynı cephede yer alarak müdahale etmesi gerekiyor. Aile tarafından çocukların yaşına uygun programların ayarlanması gerekiyor. Bununla birlikte çocuğun baskısına yenik düşmemek gerekiyor. Aile içi disiplinin sağlanması burada çok önemlidir” diyerek sözlerini tamamladı.