DEVLETİMİZ VAR OLSUN MİLLETİMİZ SAĞ OLSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan Antalya'da orman yangınlarının yaşandığı bölgeler ile Karadeniz’de bulunan, Kastamonu ve Sinop'ta sel ve heyelan afetinin yaşandığı yerler acele bir kararla kamulaştırılacağı açıklandı. Öte yandan yangın ve sel felaketinde yaraların sarılması için toplam 2 milyar TL bütçe ayrıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile Antalya'da orman yangınlarının yaşandığı bölgeler ile Kastamonu ve Sinop'ta sel ve heyelan afetinin yaşandığı yerler, acele kamulaştırılma kararı verildi. Cumhurbaşkanı başkanlığında AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen MKYK toplantısında gündemi sel felaketi ve orman yangınları oluşturdu. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da katıldı.

ERDOĞAN, ANTALYA’YA GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan afetten etkilenen vatandaşların yapılan evlerini, eylül ayı içinde ziyaret edeceğini söyledi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Antalya'nın Gündoğmuş İlçesi’nde Ortakonuş Mahallesi içerisinde bulunan 114 ada, 65 parsel numaralı taşınmaz, bölgede meydana gelen orman yangını nedeniyle ihtiyaç duyulan yapılaşmanın gerçekleştirilmesi için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından acele kamulaştırılacak. Bozkurt ve Abana ilçeleri ile Sinop'un Ayancık ilçesinde bulunan özel mülkiyete konu bazı taşınmazlarda da aynı şekilde kamulaştırılmaya gidilecek.

BAKANLAR, AFET BÖLGELERİNDE DURACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangınları ve sel felaketinden etkilenen afetzedelere yardım için hemen harekete geçtiklerini belirtti. Erdoğan, “Yaraları sarmak için herkes bölgede olsun. Kapı kapı dolaşmaya devam edin. Sahip çıkalım, yalnız bırakmayalım, vatandaşımızın yanında olalım” diyerek bakanlara bölgede durma talimatı verdi. AK Parti’de ‘afet’ zirvesinde Çevre Bakanı Murat Kurum, selde zarar gören ya da yıkılan evler için ilk ihale tarihinin 31 Ağustos olduğunu açıkladığı belirtildi. Sunumlarda yangının maliyetinin, inşa edilecek evlerle birlikte 1 milyar 84 milyon lira olduğu açıkladı.

2 MİLYAR TL BÜTÇE AYRILDI

Yangın ve sel felaketinde yaraların sarılması için toplam 2 milyar TL bütçe ayrıldı. Önceki gün gerçekleştirilen AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında yangın ve sel bölgelerinde gece gündüz çalışmalara katılan 7 bakan bilanço hakkında bilgilendirme yaptı. Yangınlarda Antalya'da bin 641, Muğla'da 270 ev ve ahır kullanılamaz hale geldi.

600 AHIR, 250 KÖY EVİ YAPILACAK

Köylerde konut ve ahır yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk etapta Antalya'ya 600 ahır ve 250 köy evinin yapımı için 12 Ağustos'ta ihaleye çıktı ve ihale sürecini tamamladı. İhale aşamasında olan 611 ahır ve bin 286 konut bulunuyor. Muğla için ise 120 ahır ve 110 köy evi yapımına başlandı. Antalya ve Muğla'daki yangın felaketi için ayrılan bütçe 1 milyar 84 milyon TL oldu.

BOZKURT'TA 410, BARTIN VE SİNOP'TA 922 KONUT

Karadeniz'de yaşanan sel felaketinde ise Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde 163 bina hasar gördü. Bu binalarda 410 konut, 62 tane ticari dükkan, 16 kamu binası, 37 depo bulunuyordu. Sinop'ta 164 konut ve işyeri kullanılamaz hale geldi. hasar aldı. Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta toplam 181 işyeri, 163 ahır ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Sel felaketinde yıkılan ve hasar gören evlerin yerine Kastamonu, Sinop ve Bartın'a toplam 922 konut ve 170 köy evi yapılacak.

“35 GÜN, GÜNYÜZÜ GÖRMEDİK”

Toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, Antalya ve Muğla’nın yangınlardan etkilense de devamında turizmin yeniden toparlandığını belirtti. Ersoy, “Bu yıl gelen turist sayımız 25 milyon civarında, önümüzdeki yıl da rekor bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 35 gündür ülkede meydana gelen yangınlarla ilgili, “35 gün, Günyüzü görmedik ”şeklinde konuştu

MKYK’DAN 6 MİLYON YARDIM

Ülkede meydana gelen sel ve yangın felaketleri için başlatılan yardım kampanyasına Türkiye’nin dört bir yanından yardımlar geldi. Yardım yapan kabine üyelerinin ardından, şimdide MKYK üyeleri de kampanyaya katıldı. Üyelerin 6 milyon TL yardımda bulunacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararlar da Resmi Gazete'de yayınlandı.

YAZICI: DEVLET MİLLET EL ELE

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Manavgat’ın Çeltikçi ve Aşağı Işıklar, mahallelerinde yangından zarar gören esnaf ve vatandaşlara geçmiş olsun ziyaretinde bulunup sorunlarını dinledi. Ersin Yazıcı, devlet millet el ele yaraların en kısa sürede sarılacağını belirtti. Yanan hayvanlar ve araçlar için de zararın karşılandığını belirten Vali Yazıcı “Zarar gören ormanlık alanlarımızın ve bahçelerimiz de uzmanlarımız gözetiminde yeniden yeşillendirilecek. Yaraların sarımı noktasında her adımın takipçisi olmaya, sahada vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğim. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması, eksiklerinin hızlıca giderilmesi noktasında daha çok çalışacağız” dedi.

HABER MERKEZİ