DEVLET TERBİYESİ

Devlet memurları arasında ‘’devlet terbiyesi almak’’ diye bir deyim vardır. Deyimin anlamı astına, üstüne, amirine, halka nasıl davranacağını bilmek demektir.

10 gün kadar önce basına düşen görüntülerden anladık ki; devlet terbiyesini en iyi bilmesi gereken ve üzerinde devletin şerefli üniformasını taşıyan asker görünümlü bir avuç hadsiz 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerinde, gelen misafirleri kapıda karşılayan devletin valisine selam vermeden geçip gidiyor.

Selam verilmeyen; Tokat valimiz sayın Numan Hatipoğlu’nu tanırım. Kendisi kaymakam, ben komiser yardımcısı iken Kütahya ilimizin Tavşanlı ilçesinde; 2009-2013 yıllarında 4 yıl birlikte çalıştık. Vali bey devlet terbiyesini bilen mahiyetinde çalışan astlarını incitmeyen, halkın sorunları çözen, beyefendi, mütevazı bir o kadarda ağır ve oturaklı bir insandır.

Astlarını motive etmesini bilir. Meslektaşlarımla birlikte çözdüğümüz asayiş olayları nedeniyle bana ve meslektaşlarıma defalarca; ‘’Başarı’’, ‘’Takdir’’, ‘’Teşekkür’’ belgeleri vermişti.

Vali bulunduğu ildeki (Birkaç istisnai kurum hariç) tüm devlet memurlarının amiridir. Cumhurbaşkanımızın temsilcisidir. Bunu ben demiyorum. 5442 sayılı il idaresi kanunu diyor. Yine anayasamızın ‘’Yetki genişliği’’ ilkesi gereği; Cumhurbaşkanımızın, bakanlarımızın yetkilerini yasal sınırlar içerisinde kullanır.

Devlet kapısındaki her rütbe ve her makamın halkımızın emaneti olduğunu, emanete hıyanet edilmeyeceğini bilmeyen, kendini bilmez birkaç hadsizin yaptığı saygısızlık aslında sayın valimize değil, cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanımız nezdinde de; halkımıza yapılmıştır.

Ben olayı öğrendiğimde durumu sosyal medyamda paylaşmıştım. Paylaşımıma binaen; emekli veya halen görevde olan TSK mensubu, uzman çavuşundan subayına kadar değişik rütbelerdeki  abilerim, kardeşlerim beni arayarak (Kendi deyimleri ile) O, zibidiler bizi utandırdı. Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz şanlı ordumuza halel getirdiler. Biz bu tür kişiler ile aynı çatı altında olmamalıyız dediler.

Devlet içerisindeki ast üst ilişkisi ile saygı kavramı; aile içindeki, özel sektördeki ast üst ilişkisine benzemez. Babana, oğluna, eşine, patronuna, çalışanına saygısızlık yaparsan en fazla; babasız, evlatsız, işsiz kalırsın. Ama; Devlet kapısında çalışanlar bireysel egoları veya kırgınları nedeniyle amirlerine saygısızlık yapar ise; Devletsiz kalırsın.

Kişisel egoları nedeniyle amirine saygı göstermeyen bu zevatlar ile bırakın savaşı, bir terör operasyonuna dahi girilmez. O yüzden bu zevatlar ile aynı çatıda olmaya utanan askerlerimizin isteği, halkımızın tepkileri dikkate alınmalıdır. Açığa alma, yer değiştirme yerine derhal rütbeleri sökülüp, devletimiz ile olan ilişikleri kesilmelidir.

Sağlık ve huzurla kalmanız duasıyla…