Devlet destekleri masaya yatırıldı
Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) Başkanı Ercan Yavaş moderatörlüğünde ‘Devlet Destekleri Paneli’ düzenlendi. Antalya’da devlet desteği veren kurumlar destek projelerini tek tek ANTGİAD üyelerine anlattı.
Panele, KOSGEB Antalya İl Müdürümüz İbrahim Uğur Erkış, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler, İŞKUR Antalya İl Müdürü Lütfi Güleç, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAKA) Genel Sekreteri Ümit Sezer ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Isparta İl Koordinatörü Süleyman Gülcü katıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Isparta İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, kurum hakkında detaylı bilgi aktardı. Gülcü, daha önce Isparta’da faaliyet gösterdiklerini ve Antalya'da yeni bir kurulduklarını olduklarını belirtti. Türkiye'nin çok genç kurumlarından birisi olduklarını ifade eden Gülcü, “Kuruluşumuz 2008 yılında kuruldu ve 2010 yılında Avrupa Birliği'ne akreditasyonunu tamamlamış. Türkiye'de IPARD fonlarını yatırımcılarla hibe şeklinde oluşturan bir kurum” diye anlattı.
VERİLEN HİBELERİ GERİ ALINMIYOR
Kırsal kalkınma bileşeni, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere 16 sektörde hibe desteği verdiklerini aktaran Gülcü, “Yatırımcılarımıza 5 bin euro ile 3 milyon euro ya kadar olan bu proje bütçelerinin yüzde 50 yüzde 75 kadar değişen programlarda hibe desteği ödüyoruz. Biz kredi kullandırmıyoruz. Verdiğimiz hibeleri geri almıyoruz. Tek şartımız var. Yatırım yapan kişinin, çiftçinin, iş insanının bize taahhüt ettiği işi 5 yıl boyunca sürdürmesi” diye konuştu.
“GİRİŞİMCİLERE DESTEK VERİYORUZ”
KOSGEB Antalya İl Müdürü İbrahim Uğur Erkış, mevcut destekleri hakkında bilgi vererek, “Temel amacımız iki tane. Birincisi bizim piyasada en çok tanıdığımız şey girişimcilerle alakalı. Çok güçlü olmak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte de girişimcilerimize bu kaynakları ciddi ölçüde aktaracağız. İkinci temel hedefimiz de kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalar olacak” dedi.
BAKA’DAN BÖLGESEL KALKINMAYA DESTEK
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler ise kalkınma ajansını ve desteklerini anlattı. Bölgesel kalkınmanın sağlanmaya yönelik çalışmaları olduğunu anlatan Güler, “Bölgesel kalkınmanın sağlanmasında en önemli unsur yerelden bir hareketlenme. Dolayısıyla burada bir yerel potansiyelin tespiti var. Kalkınma Ajansı sadece kendisi için faaliyet gösterildiği, aslında yereldeki bütün aktörlerle birlikte yerelin kalkınma ilişki politikalarının oluşmasını sağlayan yapılar. Yerelden merkeze doğru işleyen bir süreç var” diye konuştu.
Destekten öte, işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, merkezle bağlantılarda sağlanması, sadece ajans kaynakları değil, merkezin kaynaklarını da yönlendirmesi gibi işlerde destek verdiklerini belirten Güler, “İşletmelerimizin, girişimcilerimizin yatırım yapmaya yönelik teknik danışmanlık ihtiyaçlarını gidermek. Bir mali desteklerimiz var bir de teknik desteklerimiz var” diye kaydetti.
“İŞKUR SADECE İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU DEĞİL”
İŞKUR Antalya İl Müdürümüz Lütfi Güleç Türkiye İş Kurumu istihdam politikalarını belirleyen bir kurum olduğuna dikkati çekerek İŞKUR’un sadece iş ve işçi bulma yönlerinin olmadığını belirterek “İşveren danışmanlığı servisimiz var, iş arayan servisimiz var iş kulübümüz var. Meslek danışmanlığı var. Dolayısıyla hizmetlerimiz bu bakımdan çeşitli. Mesela iş kulübümüzde biz iş arayan bireylere hitap, konuşma ve iş görüşmesinde nasıl konuşması gerekir, özgeçmişi hazırlama gibi eğitimleri veriyoruz. Mesela üniversiteli öğrencilerimize, lise son sınıf öğrencilerimize veya 8’inci sınıf öğrencilerimize de meslek danışmanlığı tanıtımlarını yapıyoruz” dedi.