DESTEK TUTARLARININ MAHSUPLAŞMA USULÜ

İşyerlerinin devredilmesi veya intikal etmesi durumunda, işyerini devralan veya işyeri intikal eden işverenler adına yeni bir dosya açılmayıp mevcut işyeri dosyası üzerinden işyeri bildirgesi alınmak suretiyle işlemler yürütüldüğünden, asgari ücret desteği uygulamasında devredilen veya intikal eden işyerleri bakımından işveren değişikliği üzerinde durulmaksızın işyeri bazında işlemlerin yapılması gerekmektedir.

***

Adres değişikliği nedeniyle, gerek aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine, gerekse bir ilden başka bir ile nakledilen işyerleri bakımından yeni işyeri dosyası tescil edildiğinden, adres değişikliği nedeniyle yeni tescil edilen işyerleri için işyerinin asgari ücret desteğinden, nakledilen eski işyeri koşullarına göre yararlanması gerekmektedir.

Bu nedenle, işyeri tescili aşamasında sigorta primleri teşvik uygulamasında olduğu gibi “adres değişikliği” seçeneği işaretlenmek suretiyle destekten yararlanılacaktır.

***

Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, ilgili ayı takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir. İşverenin, 28.02.2026 tarihine kadar destekten yararlandığı işyerinden kaynaklı mahsup edilecek prim borcunun olmaması dolayısıyla alacaklı olması durumunda, alacaklı olduğu tutar işverenin SGK’ya olan diğer borçlarına (idari para cezası dâhil) mahsup edilecektir. Mahsup edilecek başka borcunun olmaması durumunda, 5510 sayılı Kanun hükümleri dikkate alınacaktır.

***

Asgari ücret desteğinden yararlanmak için işverenlerin başvuru şartı aranmayacak olup, şartları taşıyan işverenler Kanun hükümlerinden yararlanacaktır. Kurum ve kuruluşların (işyerlerinin), 5335 sayılı Kanun’un 30. maddesinin ikinci fıkrası kapsamına girip girmediği konusunda soruları için başvuru mercii, Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü’dür.

İhale makamlarının, destek tutarına ilişkin hak edişlerden yaptıkları kesintilerin aylık olarak İşsizlik Sigortası Fonu’na aktarımıyla ilgili konularda başvuru mercii Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’dür.

***

İhaleyi yapan idarelerin, 4734 sayılı Kanun’un 2. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde sayılan idareler kapsamında olup olmadıkları; yaptıkları ihalelerin, “sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımları” kapsamında yer alıp almadığı; ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü hizmet alımı kapsamında bulunup bulunmadığı konularındaki sorular için başvuru mercii ise Kamu İhale Kurumu’dur.

Bu nedenle, yukarıda belirtilen hususlarda ilgili kurumlara müracaat edilmelidir.