DEPRESYON (ÇÖKKÜNLÜK)

Depresyon çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta ortaya çıkabilen, erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen, bazı durumlarda yaşamı tehdit eden ancak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Depresyon hayatın pek çok yanını olumsuz yönde etkiler.

Depresyon intihar riski yüksek bir hastalıktır! Depresyon “geçici üzüntü hali”  değildir, kişideki şiddetli üzüntü ve umutsuzluk hali en az iki haftadır devam etmektedir.

DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

1.           Çökkün duygudurum

2.           İlgi istek azalması ya da hiçbir şeyden zevk alamama

3.           Sürekli yorgunluk hissi, bitkinlik duygusu

4.           Uyku bozukluğu

5.           Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık

6.           İştah bozukluğu (iştah azalması ve kilo kaybı ya da iştahta aşırı artış)

7.           Ölüm ve intihar düşünceleri

8.           Değersizlik ve suçluluk düşünceleri

9.           Hareket ve konuşmalarda yavaşlama

Diğer belirtiler

10.         Kolay kızma ve tahammülsüzlük

11.         Vücudun belli bölgelerinde ağrılar, sırt ağrısı, baş ağrısı, mide ağrısı…

12.         cinsel işlev bozuklukları, cinsel isteğin azalması.

Yukarıda sayılan belirtilerden en az beş tanesinin gün boyunca iki haftadır kişide bulunması depresyon tanısı koymak için yeterlidir.

Depresyon kişinin hayatında önemli büyük değişiklikler yaşandığı zamanlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Örneğin, eşinden ayrılma, işinden ayrılmaz, bir yakının kaybı, yeni bir yere taşınma, doğum, (doğum sonrası depresyon), hastalıklar…vb.

Depresyonun temel özelliği üzgün, karamsar ruh hali, boşluk hissi, yorgunluk, bitkinlik veya tükenmişlik duygusu, uyku düzensizlikleridir. Depresyondaki kişiler yaşamlarından zevk alamazlar, çok basit kararları vermekte dahi zorlanırlar. Depresyondaki kişilerde yoğun suçluluk duyguları görülmektedir, kişi sürekli kendini suçlama eğilimindedir.