DEPREMZEDEYE BÜYÜK AYIP

14 Mayıs seçimlerinde deprem felaketinden etkilenen Türkiye’nin 11 ilinden Diyarbakır ve Hatay hariç, Cumhur ittifakı birinci çıkmıştı. Sandıktan çıkan bu sonucu içine sindiremeyenler depremzedelere hakaretler yağdırmaya başlamışlardı.

***

Şimdi sosyal medya aracılığıyla depremzedelere hakaret edenler tek tek tespit edilip haklarında yasal işlem yapılıyor. Yapılması da gerekir zaten. Çünkü siyasal tercihinden dolayı kimse bir başkasına hakaret edemez. Bütün bunlar olup biterken bir ayıp da Tekirdağ’dan geldi.

***

Belediye 6 Şubat depreminden donra depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için bir otel kiralamış.  İyi de etmiş. Buraya kadar her şey güzel. Ancak, 14 Mayıs seçimlerinden hemen sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentteki otellerde misafir ettiği depremzedelere verdiği hizmeti önce 21 Mayıs'ta sonlandıracağını açıkladı.

***

Durup dururken alınan bu karar haliyle depremzedeleri çok incitti.  Gelen tepkiler üzerine belediye geri adım atıp alınan kararı iptal etmiş. Sürenin uzatıldığını bildirmiş. Ne fayda? Geçmiş ola. Elbette bunun siyasi bir sonucu da olacaktır. 28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine de yansıması olacaktır.

***

Öte yandan İçişleri Bakanlığı da bu olayla ilgili bir soruşturma başlatmış. Bakalım sonuç ne olacak. Bütün bu tartışmaların altında 28 Mayıs’ta tekrar sandığa gideceğiz. İkinci turda Türkiye’nin 13’üncü Cumhurbaşkanını seçeceğiz.

Bu süreçte 50 bine yakın genç de ilk kez oy kullanacakmış. 14 Mayıstaki seçimde de 5 milyona takın kişi ilk kez oy kullanacaktı. Bunların çoğunu gençler oluşturuyordu. Ancak gençlerin hepsi 14 Mayıs seçimlerinde oy kullanmaya gidemediler.

***

Çünkü bu gençlerin çoğu üniversite öğrencisi. Depremden sonra yurtlara depremzedeleri yerleştirip öğrencileri evlerine gönderdik. üniversitelerde pandemide olduğu gibi online eğitime geçtik. Ancak yurtlarda kalan öğrencilerin tamamı memleketlerine dönmediler.

***

Bu öğrencilerin çoğu halen, öğrenci oldukları şehirdeler. Birkaç kişi birleşip kiraladıkları evlerde kalan bu öğrencilerin kimi staj yapıyor, kimi de çalışıyor. Çünkü öğrenciler ailelerinden aldıkları harçlıklarla geçinemiyorlar. Çünkü anneleri ve babalarının geliri düşük.

***

Bu gençler 14 Mayıs seçiminde de memleketlerine gidemedikleri için oylarını da kullanamadılar.  Seçim öncesi Antalya’da üniversite öğrencisi 10 kadar gence sormuştum.  Biri hariç hepsi ilk kez oy kullanacaklardı. Yani ilk kez seçmen olmuşlardı.

***

 “Seçimde oy kullanacak mısınız” diye sormuştum. Neredeyse tamamı oy kullanamayacağını söylemişti. Nedenini sorunca ikametgahlarının Antalya’da olmadığını anlatmışlardı. Çalıştıkları için memleketlerine gidip gelemeyeceklerini söylemişlerdi. 28 Mayıs’ta da muhtemelen yine öyle olacak.

***

SON SÖZ

Şimdi, hem Cumhur İttifakı, hem de Millet İttifakı’nın seçmenleri 28 Mayıs’ta sandık başına çağırıyor. Bakalım 28 Mayıs’ta sandık başına seçmenlerin ne kadarı gidecek.