DEPREM SONRASI

Afet yönetiminin 3 aşaması olduğunu daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Afet Öncesi- Afet anı ve Afet sonrası. Evet 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli afetin şimdi son aşamasındayız. Afetin üzerinde 15 gün geçti. Arama kurtarma çalışmaları sonlandırıldı şimdi afetin yaralarını sarma zamanı. Devlet millet el ele bu zor günleri atlatabilmek için tüm güçleriyle çalışıyor.

***

Ben 1992 Erzincan Depremi’ni 1995 Osaka (Japonya) Depremi’ni ve 1999 Gölcük ve Adapazarı Depremi’ni gazeteci olarak takip ettim. 40 yıllık meslek hayatımın son deminde gerçekleşen bu depremde de sahadaydım. Adana, Antep, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay illerine gittim. İnanın ben böyle bir felaket ile daha önce hiç karşılaşmamışım. Afet o kadar geniş bir alanı etkilemiş ki, anlatamam.

***

Devlet koordinasyonu daha hızlı sağlayabilmek için bakanları bölgeye indirmiş. Her bakanın sorumluluk alanı var ve o bölgenin koordinasyonundan sorumlu. Ancak bir de tüm bölgelerden sorumlu olanlar bunlardan bir de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum. Bakan depremin olduğu ilk saat itibarıyla bölgeye gelmiş ve hiç ayrılmadan çalışmalarına devam ediyor. Kendi söylemiyle yaraları sarmadan kalıcı konutların inşaatına başlamadan da bölgeden ayrılmaya niyeti yok.

***

Zaten Tüm bakanlık bürokratları da bölgede Bakanlık Gaziantep’de ek hizmet birimi oluşturmuş durumda. Bakan Kurum ise her gün başka bir ilde incelemelerde bulunuyor. Ben kendisiyle Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde konuşma fırsatı bulabildim. 38 bin nüfuslu kent yerle bir olmuş. Ayakta kalan tek bina Doğanşehir Devlet Hastanesi. Tütün başta olmak üzere tarım ve hayvancılıkla geçinen Doğanşehir’de taş üstünde taş kalmamış. Ama yeni yapılan Devlet Hastanesi’nde en ufak bir çatlak bile yok.

***

KALICI KONUTLAR YAPIMA HAZIR 

Ben de Bakan Kurum ile Doğanşehir Devlet Hastanesi’nde görüştüm. Bakan, konuşmamızda arama kurtarma, geçici barınma ve yine kalıcı konutların yapım sürecini 11 ilimizde tüm birimlerimizin koordinasyonları içerisinde vatandaşlara söz verildiği şekilde yürütüleceğinin altını çizerek “Amacımız, bölgede yaşayan kardeşlerimizi eski mutlu günlerine bir an önce getirmek” dedi.

Bakan Kurum çok genç ve başarılı bir mühendis aslında ve mühendis olmanın verdiği bilgi birikimiyle konuşuyor. “Güvenli, sağlıklı içinde huzurla yaşayacakları konutları bir an önce yapmak adına çalışmalarını süratle  yürütüyor. Bu çalışmaları yürütürken hassasiyetle davranıyor. Ülkemizde söz sahibi olan bilim insanlarıyla, akademisyenlerimizle bir araya geliyor. Tek hedefi, bundan sonraki süreçte konut sürecini en doğru yerde, en hızlı şekilde yapmak üzere çalışmaları yürütmek.

***

Bakan Kurum’un ilk hedefi mevcut yıkıntıları kaldırıp kent yaşamını olabildiğince normale döndürebilmek. Ancak yıkıntılar içindeki değerli eşyaların güvenli bir şekilde bulunup sahiplerinin tespiti çalışmaları öncelikli olacak. Bu nedenle tüm yıkıntılar önce kent dışında tespit edilen noktalara götürülecek. Burada önce değerli eşyalar toplanacak; sonra da tüm kalıntılar cinslerine göre ayrıştırılacak. Kalan moloz yığıntıları ise ezilerek yeni yapılacak betonlara harç malzemesi olacak. Yani kent çevrelerinde moloz yığınlarına rastlanmayacak. Sıfır atık uygulanacak. Bölge yıkıntılardan arındırıldıktan sonra zemin tespiti yapılmış bölgelerde inşaat çalışmalarına başlanacak…

***

Kurum, deprem bölgesinde yeni konutların zemin artı 3-4 katı geçmeyeceğini, yöresel kültürel ihtiyaçlara göre, ovalardan dağlara doğru sağlam zeminlerde yapılacağını belirterek, “11 ilde Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliğini yapacağız, vatandaşlarımıza güvenli yuvalarının anahtarlarını vereceğiz'' diyor.

Bakan Kurum canla başla yıkılan kentleri yeniden inşa edip afetzedeleri yeni yuvalarına yerleştirmeye çalışıyor. Ne diyelim, haydi hayırlısı…

***

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Japonya’da her evde bir deprem çantası olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ama biz deprem çantası ile seyahat çantasını karıştırıyoruz. Deprem çantasında; su, enerji verecek birkaç parça yiyecek, ısınma petleri, ilk yardım seti ve düdük olması yeterli.