Deprem Master Planı konuşuldu
Mekansal adres kayıt sistemine göre Antalya’da 460 bin 429 yapı olduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı ve Basın Sözcüsü Cem Oğuz, “0-15 yıl arasındaki binalar yaklaşık Antalya’nın yarısını oluşturuyor” dedi. Oğuz, Deprem Master Planı’nın 31 Aralık 2025’e kadar bitmesinin öngörüldüğünü söyledi
Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı ve Basın Sözcüsü Cem Oğuz, Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda, Antalya’nın Deprem Master Planı ve gündemdeki konuları değerlendirdiği bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. İlk gündem maddesinin 11 ili etkileyen depremde Antalya’nın neler yaptığı ve Antalya’da neler yapılması gerektiği olduğunu söyleyen Cem Oğuz, ilk saatten itibaren Büyükşehir Belediyesi olarak alanda tüm çalışmalara katıldıklarını ifade ederek, çok sayıda canlıyı da enkaz altından itfaiye ekiplerinin çıkardığını söyledi. Oğuz Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda Gaziantep’te Nurdağı ve Islahiye ilçesinde de aşevlerini kurarak yardımlara devam ettiğini aktardı. Oğuz iki büyük deprem ve son olarak Hatay merkezli gerçekleşen depremin halkta panik yarattığına dikkat çekti. Antalya’da yerleşik nüfusun 2 milyon 688 bin 4 olduğunu söyleyen Oğuz, 23 milyon misafirin ağırlandığını belirtti. Oğuz TÜİK verilerine göre Antalya’da yapı kullanma izin belgesi verilmiş 323 bin 564 binanın olduğunu, 127 bin 26 tanesinin üç merkez ilçedeyer aldığını, mekansal adres kayıt sistemine göre ise 460 bin 429 yapı olduğunu dile getirdi. Olası bir depremde 460 bin 429 yapının durumunun ne olacağı konusunun merak uyandırdığını söyleyen Oğuz, geçmiş yıllarda yapılan bir bina analiz çalışmasına göre, "50 yılın üzerinde bina sayısının yüzde 12 civarında, bunların gecekondu bölgesi ağırlıklı olarak görünen yerler olduğunu söyledi. 0-15 yıl arasındaki binaların ise Antalya’nın yarısını oluşturduğunu söyleyerek “Deprem yönetmeliğine göre inşa edilen, yapı denetim sisteminin işlediği yapılar Antalya’nın yaklaşık yarısını karşılıyor” diye konuştu.
“DALMA BATMA
ZONUNDAKİ DEPREMLERİN FAZLA YIKICI ETKİSİ YOK"
Kahramanmaraş merkezi depremlerin yıkıcı etkilerinden bahseden Oğuz, Antalya’da aktif olarak sadece Kıbrıs Helen Yayı adı verilen deniz altında yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki bir fay olduğunu söyledi. Afrika plakasının Anadolu plakasının altına dalma batma zonuyla tetiklediği, Antalya’yı belirli aralıklarla hoplattığı 50 kilometreli derin depremler olduğunu aktaran Oğuz, “Bu kadar uzaklık ve derinde olan dalma batma zonundaki depremlerin çok fazla yıkıcı etkisi olmamaktadır" şeklinde konuştu.
"BİN 136
TOPLANMA ALANI MEVCUT"
Depremlerin yıkıcı etkisi olmasa da önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Oğuz Antalya’da il genelinde bin 136 toplanma alanı mevcut olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in de seçim vaati olan geniş çapta bir Afet Toplanma Merkezi Kurulmasından bahseden Cem Oğuz, “Şu anda inşaatı tamamlanan 54 bin 430 metrekarelik alanda Akdeniz Üniversitesi otoparkımız aynı zamanda projesi afet merkezi olarak planlandı ve ona göre inşası yapıldı. En şiddetli depremde dahi ayakta kalacak bir bina olarak tasarlandı" ifadelerini kullandı.
“AFET YÖNETİMİ DAİRE
BAŞKANLIĞI KURULACAK”
Oğuz, Antalya Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliğinin, Ekim 2022 yılında yürürlüğe girdiğini kaydetti. Afet Yönetimi Daire Başkanlığı’nın kurulması konusunda Başkan Böcek’in seçim vaadi olduğunu hatırlatan Oğuz, Türkiye’de örnek bir daire başkanlığını hayata geçirme çabası içinde olduklarını bildirdi.
“DEPREM MASTER PLANI
HAYATA GEÇİYOR”
Yıllardır konuşulan Deprem Master Planı’nın, daha önce kimin yapacağına dair somut veri olmadığından dolayı başlayamadığını aktaran Oğuz ortada kaldığını, ilk defa hayata geçirildiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 Mayıs ayında çalışmalara başladığını ifade eden Oğuz, “400 bin binanın irdelenmesi kolay değil, 31 Aralık 2025 tarihine kadar bitirilmesi öngörülüyor” dedi. Ağustos ayında 134 farklı kurum kuruluşun katıldığı Deprem Master Planı Çalıştayı yapıldığını ve 175 teknik personelin görevlendirilmesinin yapıldığını aktaran Oğuz, “Binaların konumları, durumları, deprem dirençleri tespit edilecek. Ekipleri kurduk, sahaya gireceğiz. Bu yıl içinde 400 bin binanın bu yöntemle durumunu belirleyeceğiz. Tüm verileri alınca Antalya’nın planı ortaya çıkacak. Yapılar güçlendirecek ya da yıkılacak. Bu çalışmaya büyükşehir önderlik ediyor ama herkes sorumludur. Bu çalışmayı gerçekleştirilerek Antalya için önemli bir sorun halledilmiş olacak. Büyükşehir şu an koordinasyonu sağlayan birimdir” diye konuştu.
Antalya’da 2000 yılından sonra yapılan binalar tüm bilimsel verilerin uygulandığı binalar olduğunu söyleyen Oğuz,” Bunlarda hiç sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz" sözlerini kullandı.