“DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRÜR”

Antalya Deprem Çalıştayı’nda konuşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “Unutmayalım ki deprem değil binalar öldürür. Depremleri engelleyemeyiz ama tedbir alabiliriz. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini mutlaka öğrenmeliyiz” dedi.

Fatma ARSLAN/Özge TOPTAŞ

Antalya’da Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD)  işbirliği ile Antalya’da depreme karşı bilinçlendirilmenin sağlanması amacıyla “Antalya Deprem Çalıştayı” düzenlendi.

Antalya’da deprem hatları, depreme karşı önlemler yapıların deprem güvenilirliği, deprem erken uyarı sistemlerinin değerlendirileceği çalıştayın açılış töreni Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın katılımıyla gerçekleşti. Törende konuşan Yazıcı, deprem haftası dolayısıyla deprem ile ilgili çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Yazıcı depremin yıkımını yakından gördüğünü, 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminde akrabalarını kaybettiğini belirterek, “Unutmayalım ki deprem değil binalar öldürür. Depremleri engelleyemeyiz ama tedbir alabiliriz. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini mutlaka öğrenmeliyiz” şeklinde konuştu. Depremin her zaman gündemin en önemli başlığı olması gerektiğine dikkati çeken Yazıcı, “Bu konuyu gündemde tutmaya, çocuklarımıza, büyüklerimize, mühendisimizden, müteahhidimize ve belediyemize kadar herkese anlatmaya devam etmeliyiz. Evet, bu bir doğa olayı, bunu engelleme gibi bir durumumuz yok. Ama bizleri deprem değil, tedbirsizlik öldürüyor. Yaptığımız hatalar, insanların canlarını alarak karşımıza çıkıyor” dedi.

“JAPONYA SEVİYESİNE GELMELİYİZ”

Yazıcı, deprem konusuna tüm paydaşların titizlikle yaklaşması gerektiğini aktararak, Türkiye’de sık sık deprem afetinin yaşandığını hatırlattı. Daha önceki döneme göre vatandaşların ve devletin bu konuya daha tedbirli yaklaştığını ifade eden Yazıcı, “Şükürler olsun hem Kızılay’ımız hem de AFAD’ımız eskiye göre çok daha güçlü. Şuanda bu iki güzide kurumumuzda da dünya standartlarında tüm imkânlar var. Ama bize düşen bu olayı yaşamadan tedbir almak. Japonya’ya baktığımızda neredeyse her gün deprem olmaktadır. Ancak yıkılan bina ya da ölen insan yok. Ufak tefek yaralanmalar oluyor.  Biz de hep birlikte çalışarak bu seviyeye gelebiliriz. Başta belediyelerimiz olmak üzere bu işe sarılmak zorundayız” diye konuştu.

“EV ALIRKEN ÖNCE SAĞLAMLIĞINA BAKILMALI”

Öte yandan Yazıcı vatandaşların ev alırken öncelikle binanın sağlamlığına bakmaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Biz sorumlu kişiler olarak büyük küçük demeden bu alanda çalışmaya devam edeceğiz. Bu anlamda özellikle üniversitelerimizin bilimsel çalışmalarıyla da gençlerimizi bilinçlendirme noktasında özel gayret sarf etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ev alırken insanlar büyüklüğüne, genişliğine bakıyor. Sağlamlığını, ne kadar demir kullanıldığını soran yüzde bir bile değil. Bence ilk olarak yaşayacağımız binanın sağlamlığı sorgulanmalı. Bu bilinci kazanmamız lazım. Deprem ve afet gündemini unutmadan yaşamımızı şekillendirmeliyiz.”