DENİZLERDE PALAMUT BOLLUĞU
Zonguldak’ta denizlerde av sezonunun başlamasıyla birlikte bol olan palamut ve hamsi balıkçıların yüzünü güldürdü.

Zonguldak’ta denizlerde av sezonunun başlamasıyla birlikte bol olan palamut ve hamsi balıkçıların yüzünü güldürdü.
Geçen yıl balık azlığı nedeniyle verimsiz bir sezon geçiren balıkçılar, bu yıl en verimli sezonlardan birini yaşıyor. Bereketli başlayan yeni sezonda tezgahların her türden balıkla dolmasını sağladı. Balık bolluğunun tezgah ve satışlara yansımasıyla da fiyatlarda geçen sezona oranla düşüş yaşandı.
Bu sene balık bolluğu yaşandığını ifade eden Balıkçı Oktay Ertürk, “Balık bolluğu var bu sene denizde çok hamsi var. Hamsi olduğu yer palamut çok olur. Bu sezon istavrit, mezgit bu sene bol. Bu seneden umutluyuz bolluk şimdiden başladı. Fiyatlar 20 lira. Hamsi yasağı iyi oldu. Hamsi irileşti halkımızın tam istediği balıklar var şeklinde konuştu.
1 Eylül itibariyle sezonun kötü başladığını fakat sonrasında palamut ve hamsi bolluğu yaşandığını ifade eden Bayram Yılmaz, “Bu günlerde balık hem fiyat olarak düşüyor hem de balık geçen seneye göre daha da irileşti. Bu sene bolluk görünüyor. Geçenlerde bildiğiniz gibi deniz bir anda soğudu ve balıklar şok olup kıyıya vurdular. Palamut poyrazı çok seven balık değil. Geçenlerde çok esti palamut yoktu. Poyraz gitti palamut geldi. Şu anda ufak bir şeyler başladı bundan sonrada olacak gibi inşallah bolluk yaşanır ve fiyatlar biraz daha geriye gelir. Bir kanatın 50 lira olduğu yerde balığın 20 lira olması pahalılık değil. Bu işlerin arz talep olduğu kadar fiyatlarında ne kadar yüksek olduğunu bilmesi lazım. Balıkçı teknesinde 50 tane adamın günde 3 öğün yemesi ve diğer masrafları da önüne koyduğunuzda her şeyi daha iyi olarak anlayabiliyorsunuz. Palamut şu an 450 -500 gram ağırlığında bunlar şu an tam olarak palamut değil torik yavrusu ekim ayının ortasına kadar 1 kilo 200 grama kadar büyür. Hamsi bol olur çinakopla lüfer bastırmazsa hamsi ile palamutu bol satarız ama çinakopla lüfer olursa ne palamut ne istavrit olmaz” şeklinde konuştu.
Tezgahlarda yer alan istavrit, mezgit, hamsi ve palamut 20 TL'den alıcı buldu.
İHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz