'DENİZİN ASAYİŞİ' ONLARA EMANET

Antalya’da deniz polisi 7 gün 24 saat boyunca denizlerde, göllerde, nehirlerde ya da derelerde görev başındalar. Deniz polisi, botla ulaşamadıkları riskli alanlardaki kazazedeleri, her türlü zorlu hava koşullarında manevra yapabilen ve saatte 15 kilometre hızla gidebilen elektronik can kurtarma simidiyle kurtarıyor.

Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK

Turizm kenti Antalya'yı her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist ziyaret ediyor. Kente gelen ziyaretçilerin en fazla zaman geçirdikleri yer ise masmavi rengiyle Akdeniz oluyor. Muhteşem güzelliğiyle hem yerli hem de yabancı turistleri kendine çeken Akdeniz, bazen ciddi sıkıntılara da kucak açabiliyor. Boğulma vakaları, falezlerden düşenler ya da falezlerde mahsur kalanların yardımına ise deniz polisi koşuyor. Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğü de riskli alanlardaki kazazedeleri daha hızlı ve etkin şekilde kurtarabilmek için gelişen teknolojiye ayak uydurarak donanım ağını sürekli yeniliyor. Zorlu hava koşullarındaki, riskli kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere tasarlanan nal tipi elektronik uzaktan kumandalı 5 can simidi, Antalya Deniz Limanı Şube Müdürlüğünde kullanılmaya başlandı.

15 KİLOMETRE HIZLA GİDEBİLİYOR

14 kilogram ağırlığındaki can simidi, 45 dakika su üstünde kalabilirken, 200 kilograma kadar olan kişiyi rahatlıkla güvenli bölgeye taşıyabiliyor. Kendinden itişli motoru, simetrik tasarımı nedeniyle yüksek dalgalı denizde dahi rahatlıkla ilerleyebilen can simidi saatte 15 kilometre hızla gidebiliyor. Elektronik can simidi deniz polisinin çalışmalarına büyük kolaylık ve hız sağladı.

7 GÜN 24 SAAT CAN KURTARIYORLAR

Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Uğur Arı, 7 gün 24 saat esasına uygun olarak görev başında olduklarını vurguladı. Personelin sürekli olarak tatbikatlar yaparak kendilerini her türlü göreve hazır tuttuğunun altını çizen Arı, “Antalya turizm kenti olduğu için ağırladığımız misafirlerle artan nüfusumuzla birlikte gezi amaçlı meydana gelen kazalarda boğulma olayları yaşanabiliyor. Bu kapsamda mevcut 5 adet elektronik uzaktan can kurtarma simidimiz bulunan noktadan yaklaşık 800 metre mesafeden komut alabiliyor. Her türlü suda yeterli hız ve manevra yapma yeteneğine sahip. İki cihaz arasında bağlantı kopsa bile simidimiz koordinat aldığı ilk başlangıç yerine geri dönebiliyor” diye konuştu.

DENİZİN GÜVENLİĞİ TAM

Öncelikli hedeflerinin boğulan vatandaşların veya boğulma tehlikesi geçiren vatandaşların can güvenliğini sağlamak olduğunu söyleyen Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğü’nde Sualtı Grup Amirliği Komiser Yardımcısı Mehmet Salman, “ Sualtında bulunan adli bir delili vasfını yitirmeden su yüzeyine çıkartabilmek. Bunun için delil torbasıyla su altında çalışmalar yapabilmek için gerekli malzemelerimiz var. 7 gün 24 saat bizler burada görevdeyiz. Herhangi bir olay olduğu zaman yine botlarımızla ve ekip araçlarımızla karadan gidebileceğimiz bir alan ise karadan, denizden ulaşabileceğimiz bir alan ise denizden harekete geçmekteyiz” dedi.