DENİZ ÜZERİNDE SANAT

Tasarımcı sanatçılar, deniz yüzeyinde yakılan ateşte şekillendirilmiş çamuru pişirdi, rengârenk objeler üretildi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meslek Yüksek Okulu (MYO) Tasarım/İç Mekân Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Aslan'ın önderliğinde Bedia Kale ile İpek Denizli'nin küratörlüğünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) '21. Tatlısu Belediyesi Akdeniz Ateşi Kâğıt Fırın (Paper Kiln Workshop &Exhibition) etkinliği gerçekleştirildi.

OBJELER DENİZDE PİŞTİ

KKTC Tatlısu Belediyesi ile bazı sanat atölyelerinin işbirliğindeki sanat etkinliğinde, deniz yüzeyinde balçık kıvamlı çamurla sıvalı kâğıt fırın oluşturuldu, yakılan ateşte şekillendirilmiş çamur objeler pişirildi. Sanatseverler, su yüzeyinde yanan ateşte sanat çalışmalarını heyecanla izledi.

FARKINDALIK YARATILDI

Neolitik dönem ve primitif seramik teknikleri-sanatı uzmanı olan seramik sanatçısı-tasarımcısı ve öğretim görevlisi Serdar Aslan, dünyada yaşanan iklim değişiklikleri ile kuraklık farkındalığının artırılması amacıyla 'Deniz Üzerinde Kâğıt Fırını Pişirimleri' etkinliğinin gerçekleştirildiğini belirtti. Aslan, faklı denemeleri olan tekniğin dünyada ilk defa KKTC'de deniz yüzeyinde uygulandığını belirterek, 'kâğıt fırın' tekniğini şöyle özetledi;

"Kâğıt fırın, 1980'li yıllarda kısa süreli seramik workshoplarında katılımcıların çalışmalarının pişirilmesi için geliştirilmiş pratik bir seramik pişirim tekniğidir. Ahşap çıtalar çadır şeklinde çatılıyor, balçık kıvamdaki çamur sıvanıyor, üzerine de 20 kat kâğıt ilavesi yapılıyor. Fırın, çamur ve kâğıtla inşa ediliyor. Pişirim sırasında fırında yakılan ateşin sıcaklığı 900 santigrat dereceye kadar ulaşıyor. Fırın içerisindeki çamur objeler birkaç saat içerisinde pişerek sertleşiyor. Deniz üzerinde kâğıt fırın pişirimi dünyada ilk defa uygulandı."

DHA