DENİZ TOZLAŞTIRICILARI

Gazetenizi açtınız ve tam karşınızda deniz tozlaştırıcıları yazıyor… Haliyle şaşırmış olabilirsiniz. Belki de şimdiye kadar deniz ve okyanuslarda gördüğümüz bitkilerin nasıl ortaya çıktığını hiç düşünmedik.

Peki ya sizce deniz canlıları, deniz bitkilerini ve deniz yosunlarını (alg) tozlaştırıyor olabilir mi? Bu soruyla beraber kafanızda birçok soru kümesi oluşmuş olabilir. Yaklaşık on yıldır Meksika da deniz solucanları üzerine çalışan deniz biyologları ve okyanusta yetişen deniz yosunlarıyla çiçekli bitkiler üzerine çalışan meslektaşı bir fikir ortaya attı…

***

Bilim insanlarının çalışmalarında dikkatlerini çeken en önemli noktalardan birinin, bu deniz bitkilerinin yoğun olarak bulunduğu yerlerde deniz solucanlarının ve küçük kabuklu deniz hayvanlarının (izopod) bol miktarda olduğunu ifade etmişlerdir…

Karasal ortamda arıların ve kelebeklerin, denizlerdeki eşdeğeri olan bu küçük yapılı hayvanlar bitkileri tozlaştırıyor olabilirler mi?

“Inter-Research Science Publisher ” dergisinde 2012 yılında yayınladıkları makale ile bu küçük yapılı su canlılarının okyanus tozlaşmasında gerçekten bir rol oynayabileceklerini ifade etmişlerdir…

***

Tozlaşmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Zira tozlaşmanın olmadığı bir dünyada gıda kaynaklarının da olmayacağı çok açık ve net.  Karasal ortamda yüz binlerce çiçek açan tür, üremek için hayvanlara ve böceklere bağımlıdır. Okyanuslarda da artık böyle bir sistemin işlendiği söyleyebiliriz. Hatta ve hatta bilim insanları, okyanuslardaki tozlaşmanın karasal ortamda meydana gelen tozlaşmadan daha eski olduğunu ifade etmişlerdir. 

***

Peki ya bu tozlaştırıcılar olmasaydı? Ne mi olurdu? O halde konuyu biraz daha derinleştirelim…

Şimdiye kadar bilinenin aksine dünyada üretilen oksijenin ana kaynağı sadece ormanlar değil, okyanuslardır. Peki ya bu oksijenin kaynağı kim?

Dünyanın üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizler, içerisinde yaşayan su yosunları sayesinde dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'nini üretiyorlar.

Bu ekolojik dengenin başyapıtı olan ve su yosunlarının tozlaşmasını sağlayan küçük deniz kabukluları için denizlerimizi koruyalım…

SON SÖZ

Karalarda tozlaşmayı sağlayan arılar için türler arasındaki etkileşimleri korumak adına her yıl “Arıları Koruyun” mesajı verilir. Antalyalılar olarak bizler de “denizini koru, deniz canlılarına sahip çık” sloganını yayalım…