DENGEDE MİYİZ?


Sanırım bugünlerde en çok cevabı merak edilen sorulardan biridir; dengede miyiz? Evet sevgili dostlar rica etsem sorar mısınız lütfen kendinize, dengede misiniz? Bu sorunun cevabı herkese göre değişiklik gösterecek olsa da genele baktığımız zaman görüyorum ki maalesef birçoğumuz dengede değiliz.

***

Her şeyimiz ayarı kaçmış durumda. Günlük yaşantımızı ele alacak olursak eğer, gün içerisinde karşılıklı iletişim bozukluğu başta olmak üzere birçok şeyin terazi ayarı bozulmuş vasiyette.

Abartılı kahkahalarımız, göstermelik sevinçlerimiz, bir sohbet anında ani çıkışlarımız, herhangi bir konuyu sözlü olarak tartışırken bir anda sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesi, olur olmadık her olayda tansiyon yükselmeleri derken yaşamın dengesi altüst olmuş durumda.

***

Daha önceki köşe yazılarımda değinmiş olduğum bir konu vardı. Kısaca hatırlatmak isterim; doğmamış bebeklere yapılan hoş geldin bebeğim partileri, bebeğimin kırk günlük kınası falan filan derken ipin ucunu kaçırdık diye bir yazı yazmıştım. Şimdi ise bir adım daha öteye gidiyorum ve ipin ucunu kaçırmakla kalmadık aklımızı da kaçırdık, geçmişler ola...

***

Üzülüyorum, hem de çok üzülüyorum. Hayatın akışına aykırı davranan, kendi düzenini bozmakla yetinmeyip çevrenin de düzenini bozan insanların sayısının günden güne şuursuzca artmasına içerliyorum. Herkesin ağzında argo kelime, suratlarda asık bir ifade, ruhları kötülükten çürümüş insanlarla aynı zamanda yaşıyor olmaktan inanın utanç duyuyorum.

***

Bizim zamanımızda şu şöyleydi, bu böyleydi diye başlayan cümleler kurulur... Hemen hemen herkesin hayatında eski zamanlardan hasretle dillendirilen olaylar illa ki olmuştur. Şimdi ben düşünüyorum da yıllar yıllar sonra hasretle dillendireceğim, övgüyle anlatacağım bizim zamanımızda şu da şöyleydi çocuklar diyebileceğim bir şey yok. Abartmıyorum, sahiden yok.

***

Dengede olmayı özledim ben. Alışverişin dengesi olur mu? Onu da gördük... Alışveriş yaparken verdiğim para karşılığında aldığım ürünün ederinin hakkaniyetli olduğu günleri özledim mesela.

Herhangi bir ürünü alacak olduğumuzda fiyatını sorduğumda duyduğumuz cevap karşısında şaşırıp kalıp yok artık, “bu kadar para eder mi?” diye sormayarak alışverişe çıktığım sıradan günleri özledim.

***

Yaşamdan anladığım bir şey var ki dengeyi sağlamak hepimizin elinde. Sevginin, aşkın, üzüntünün, mutluluğun aklınıza gelebilecek tüm duyguların aslında bir sınırı var.

***

Lütfen siz de önce kendiniz için sonra toplumun sağlıklı bir hayat sürmesi için bir şeyler yapın ve dengenizin bozulmasına izin vermeyin. Hatta kimsenin dengenizi bozmasına da izin vermeyin.

Dengede olabilmeniz dileğiyle sağlıkla kalın...

Sevgilerimle...