DENGE

Kuzey ve Güney kutuplarda yaz ayları geçtiği halde erimeyen buz dağları vardır. Tüm insanların beyinlerinde ve kalplerinde ‘bilge insanlar’ tarafından söylenmiş pırlanta gibi kıymetli sözler vardır.

***

Aynı zamanda kendini bilmez insanlar tarafından kalbi hançerleyen acı ve unutulmaz sözler de vardır. Günümüz gençliğini okumaktan uzak tutup sosyal medyada hiçbir yetkinliği olmayanlar tarafından söylenen sözler zihinlerine yerleşiyor.

***

Eskiden odalarımız az ve dar idi ama zihinlerimiz ve ellerimiz genişti. Şimdi odalarımız çok ve geniş ama gönüllerimiz ve ellerimiz dar. İmkana kavuştukça fakirleşen bir ruh hali içerisindeyiz.

***

Çünkü fikir zenginliği ile gönül zenginliğini harmanlayamadık. Sadece maddiyata önem veren, maneviyata ve değerlerimize önem vermez hale geldik. Toplum raydan çıktıktan sonra paranın bir işe yaramayacağını anlamaktan çok uzağız.

***

Sevdiğimiz insanların artılarını göklere çıkarırız da eksilerini görmezden geliriz. Sevmediğimiz insanın da eksilerini arttırır, artılarını unutturmaya çalışırız. Fakat şunu unutmayalım ki; adam ettiğiniz merkepler gelir, ilk seni teper.

***

Hiç ummadığınız veya adam olmaz dediğiniz insanlar zamanla başarı/paraya kavuşunca ilk yardımı size yapabilir. Hayatta biraz daha dengeli olmak lazım, önyargılı olmamak gerekiyor.

***

Toplum kültürü olarak ilk tanıştığımız insana hemen ‘10’ puan veririz. Kişi bize yanlış yaptıkça puanını düşürürüz. Beklemediğimiz şeyler oldukça da büyük hayal kırıklıkları yaşarız ve finalde ilişkiler kökten biter.

***

Halbuki tanışınca bir insana ‘0’ puan vererek başlasak, artı yaptığı şeyleri gördükçe puanını arttırsak her iki taraf için de daha dengeli bir ilişki olur. Hem bu şekilde beklenti de olmaz, iyi şeyler yaparsa da sürpriz olur.

***

Hayatın düzeninde görünmeyen bir denge olduğu gibi bizler de beşeri münasabetlerimizde bir denge üzerinden hareket etmeliyiz. Samimiyette, sevgide ve nefrette aceleci olmamalıyız.

***

Önyargıdan uzak bir şekilde üstüne koyarak yavaş yavaş ilerlemeliyiz. Fazla samimiyet tez ayrılık getirir derler. Yakın olduğunu düşündüğün insandan yenir darbe genellikle, çünkü onun bildiği her şeyi sen anlatmışsındır ona.

SON SÖZ

Ailemizden aldığımız kültür ile kişilik ve karakterimizin birleşimi hayata karşı duruşumuzu belirliyor. Hayatımızda ve ilişkilerimizde kuracağımız denge de bizi biz yapıyor.