Denetimde siyaset itirafı

Büyükşehir Belediyesi Kıyı Yapıları Şube Müdürlüğü, zabıta ve güvenlik ekipleri, Konyaaltı Sahili ve Sahil Antalya Yaşam Parkı’nda denetim gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Kıyı Yapıları Şube Müdürlüğü, zabıta ve güvenlik ekipleri, Konyaaltı Sahili ve Sahil Antalya Yaşam Parkı’nda denetim gerçekleştirdi. Belediye yetkilileri ve işletme sahipleri arasında tartışmalar yaşanırken, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir'in tartışma anında "Mesele siyasi" cümlesi her şeyi ortaya koydu

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kıyı Yapıları Şube Müdürlüğü, zabıta ve güvenlik ekipleri, sabah erken saatlerde Konyaaltı Sahili ve Sahil Antalya Yaşam Parkı’nda denetim gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, vatandaşlardan gelen şikayet ve ihbarları gerekçe göstererek loca, yürüyüş alanı, saksılara dikilmiş bitkilerin kaldırılması için işletme sahiplerine ihtarda bulundu. Zabıta ekipleri tüm işletmeleri tek tek dolaşarak yapıların kaldırılması için işletmelere 3 gün süre verdi. Denetim öncesi yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Kıyı Yapıları Şube Müdürü Nilgün Şeber Kahraman, Konyaaltı Sahili'nde bir denetim gerçekleştireceklerini söyledi. Alan yönetimi alan usul ve esasları yönetmeliğine göre birtakım denetimleri gerçekleştireceklerini söyleyen Kahraman, “Bizim sahili vatandaşlarımızın, kamunun kıyı kanuna göre en iyi şekilde kullanabilmesi için birtakım ihlal ve işgal durumlarına müdahale etmemiz gerekiyordu. Bu noktada vatandaşlardan çok sayıda şikayet ve talep geldi. Bu doğrultuda bir denetim gerçekleştiriyoruz” dedi.

"İŞGALCİ DEĞİLİZ"
Denetim ve uyarılar sırasında işletme sahipleri ile belediye yetkilileri arasında sık sık tartışmalar yaşandı. Pandemi sürecinden kaynaklı işletmelerini yeni açtıklarını söyleyen işletme sahipleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu baskıların doğru olmadığını söyledi. Lara plajlarını örnek veren esnaf, orada herhangi bir denetimin neden yapılmadığı sordu. Konyaaltı Sahili'nde işgalci olmadıklarını, kendilerine tanınan alanların dışına çıkılmadığını ve Kıyı Kanunu'na aykırı bir yapılarının bulunmadığının belirten esnaf ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir arasında yer yer sözlü tartışmalar yaşandı. Konyaaltı Sahili'ndeki işletmelerin Büyükşehir Belediyesi ve ALSE'ye kiralarını ve ecrimisillerini düzenli olarak ödediğini belirten işletme sahiplerine cevap veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir, "Şimdi o boyutlara girmeyelim. O boyutlar siyasi mesele" şeklinde yanıt vererek yapılan denetimlerin kanuna veya ticari ilişkilere göre değil ALSE ve Büyükşehir Belediyesi arasındaki siyasi meseleden kaynaklı olduğunu adeta itiraf etti. ALSE ile Büyükşehir Belediyesi arasında siyasi nasıl bir mesele olabileceği sorulan Demir, "Ben o şekilde söylemedim. Siyasi meseleler beni ilgilendirmez dedim" diyerek bir kez daha konunun siyasi olduğunu ortaya koydu.

"ARTIK YETER"
Denetimler sonunda aykırı yapıları tespit edilen işletme sahiplerine ihtar tutanağı tutulurken, 3 günlük ihtar süresinin ardından gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda usulsüz yapıların belediye ekipleri tarafından kaldırılacağı belirtildi. Yerel seçimlerin ardından Muhittin Böcek ve yönetiminin göreve gelmesi ile birlikte işletme esnaflarına karşı olumsuz bir tavır sergilediğini söyleyen Konyaaltı Plaj ve Kafe İşletmeleri İş İnsanları Derneği Başkanı Orhan Özer, "Antalya halkına en iyi hizmet anlayışına odaklanarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Belediyenin geçtiğimiz turizm sezonunda dozer ve kepçelerle gelmesine rağmen bizler yılmadan işletmelerimizi devam ettirdik. Tüm sorumlulukları yerine getirmemize ve pandemi dönemi olmasına rağmen bu vatandaşları içeri dar yerlere, dar alanlara kapatmaya çalışıyorlar" dedi. Belediyenin kendileri ile uğraşmak yerine hali hazırda mevcut olan problemlere odaklanması gerektiğini vurgulayan Özer, "Midyeciler, mısırcılar, çekirdekçiler, ellerinde poşetlerle alkol satanlar, masa kuran insanların halkı rahatsız etmemesini sağlamaları lazım” dedi. Belediyenin kendilerini  işgalci durumuna getirmeye çalıştığını belirten Özer, "Pandemi sonrasında Dışişleri Bakanımız ve Turizm Bakanımız Antalya’ya turist getirmek için uğraşırken belediyenin bu tutumunu anlamak imkansız. Artık yeter. Biz buna yeter demek istiyoruz çünkü biz işgalci değiliz" ifadelerini kullandı. Sahil Antalya İş İnsanları Derneği adına Kubilay Eren Doğa ise, "Alttan zabıta yoluyla bir tehdit var, bizlere zorluklar çıkartılmakta. Bizler işgalci değiliz, işletmelerimizi açtığımız ilk günden itibaren yeşil alanları kullanıyoruz ve ecrimisil bedelini veriyoruz” şeklinde konuştu.

"SİYASET KARIŞMASIN"
Sahil Antalya Yaşam Parkı’nın 1 milyon metrekarelik bir alana kurulduğunu ve ödüllü bir proje olduğunun altını çizen ALSE Genel Müdürü Doğan Balakan ise, "ALSE olarak parkın 8+10+10 yıllık işletmecisiyiz. Belediyenin ihalemizi iptal etmesi konusunda Danıştay son kararını verdi. Kesin ve  temyiz edilemez bir kararla bizim haklılığımızı ortaya koydu. Bugünkü duruma bakıldığında Büyükşehir Belediyesi alandaki denetime siyasi bir kararla buraya geldiler. Antalya Yaşam Parkı’nın siyasi bir rant kapısı olarak görülmemesinden yanayız. Siyaseti başka alanda yapsınlar. Buraya siyaset karıştırmasınlar” dedi.

Ramazan BOZCA