DEMRE’DE FOLKLORİK DEVE GÜREŞİ

Antalya’nın Demre ilçesinde, deve güreşi kültürünün yaşatılması için düzenlenen folklorik deve güreşleri yoğun ilgi gördü.

Demre Deveciler Derneği tarafından bu yıl 16'ncaısı yapılan Demre Foklorik Deve Güreşleri, Köşkerler mahallesindeki sahada yapıldı. Güreşlere, Demre ve Kumluca'dan 40, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale ve Balıkesir'den 70 olmak üzere toplam 110 deve katıldı. Güreşleri Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Kumluca Belediye Başkan Vekili Ünal Abacıoğlu, CHP İlçe Başkanı Mete Hakan Caner, İYİ Parti İlçe Başkanı Hüseyin Erol, İYİ Parti Kaş İlçe Başkanı İsmail Şah Yılmaz, İYİ Parti Kumluca İlçe Başkanı Bekir Bircan, İYİ Parti Elmalı İlçe Başkanı Muhammet Kemençe, Demre Esnaf Odası Başkanı Mahmut Perçin, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fatih Tural, belediye meclisi üyeleri, mahalle muhtarlarınında aralarında bulunduğu yaklaşık 6 bin kişi izledi.

“YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜN BİR PARÇASI”

Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya ve teptip komitesi üyeleri, seyircileri selamlamasının ardından yeni güreşe başlayan 'daylak' denilen develer güreşti. Ardından büyük develerin güreşi yapıldı. Bazı develer güreş alanından kaçtı. Güreşi bırakmak istemeyen develer de görevliler tarafından ayırıldı. Kupa güreşlerinde yer alan develerin sahiplerine kupa verildi. Kocakaya, “Demre kültürler beşiği tarihi bir kent. Tarım ve turizmde marka. Deve güreşleri Yörük kültürünün bir parçası. Bu kültürü yaşatmak, gelecek kuşaklara taşımak için binlerce hemşerimizle buradayız. Burada birincilik yok. Sadece kültürü yaşatmak için foklorik güreşler var. Demreli hemşerilerimize, Türkiye'nin birçok yerinden gelen deve güreşi severlere teşekkür diyorum” dedi.

DHA