DEMRE’DE FAYDALI ‘BÖCEK’ ETKİNLİĞİ

Antalya'nın Demre ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce yürütülen biyolojik yöntemle narenciye zararlıları ile mücadele projesinin değerlendirildiği 'Tarla Günü' adlı etkinlik yapıldı.

Geçen yıl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Yöntemleri'nin yaygınlaştırılması kapsamında portakal bahçelerinde 'Tuzak, Böcek El Ele, daha Sağlıklı Nesillere' projesi başlatıldı. Proje, Köşkerler mahallesinde Cevdet Ferit Yılmaz, Mirsat Yılmaz, Ümmü Gülsüm Yılmaz, Sadık Tokgöz ve Recep Karatop adlı üreticilere alanda uygulandı. Proje kapsamında portakal bahçesine Akdeniz meyve sineğine karşı, kitlesel yakalama tuzakları asıldı. 21 dekarlık portakal bahçesine, faydalı böcek salınımı yapıldı. Portakal bahçelerindeki farklılıkları göstermek, gözlemlemek için üreticilerin katıldığı 'Tarla Günü' adlı etkinlik düzenlendi.

Biyolojik mücadele yöntemi uygulanan portakal bahçeleri ile kimyasal mücadele uygulanan portakal bahçelerinden alınan ürünler karşılaştırıldı. Tarla Günü'nde bilgilendirme yapan proje koordinatörü ve ziraat mühendisi Arzu Demirel, "Biyolojik mücadelenin sonuçlarını görüyoruz. Ürünlere bakarak bile bunu tespit etmemiz mümkün. Biyolojik mücadele yöntemi, Türkiye tarımının geleceğidir. Ancak biyolojik mücadele yöntemi ile ürettiğimiz ürünleri, sorun yaşamadan dış ülkelere satabiliriz. Gelecek kuşaklara sağlıklı ürünleri bu yöntemle sağlayabiliriz. Biyolojik mücadeleden vazgeçmeyelim" diye konuştu.

Etkinlikte projedeki üreticiler, 'Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi' adlı projeye dahil edildi. Bahçelerden numuneler alınıp, üreticilere, sertifika verildi.

DHA