DEMİRCİLİK CAN ÇEKİŞİYOR

Yaklaşık 75 yıldır yaptığı demircilik ve bıçakçılık zanaatıyla dede mesleğini yürüten Yusuf Zeki Sapmaz, aşkla yaptığı işinin son neferleri olduklarını söyledi. Fabrikalar ve şirketlerle rekabet edemediklerini belirten koca çınar Sapmaz, “Gece, gündüz çalışsak da elden gelen bir şey yok” dedi

Demirciler ve Sobacılar Çarşısı’nda dedesi ve babasından devraldığı demircilik, bıçakçılık mesleğini 75 yıldır sürdüren 82 yaşındaki Antalyalı Yusuf Zeki Sapmaz, mesleğin gün geçtikçe kötüye gittiğini söyledi. Hem yeni yetişen neslin işin mutfağına girmeden çalışma hayatına atılması hem de açılan büyük fabrikalarla rekabet edemediklerinden dolayı mesleği ileriye taşıyamadıklarını dile getiren Sapmaz, “Şu anda işlerimiz çok durdu. Ama bunun devletle bir ilgisi yok. Bunun asıl nedeni fabrika ve şirketler. Fabrikalar olmasın demiyoruz ama bizim yarım günde çıkardığımız bir bıçağı fabrikalar 10 dakikada çıkarıyor. Biz el zanaatı olarak buna yetişemeyiz. Bizim fabrikadaki aletlerle başa çıkma şansımız olmadı. Böyle olunca da işler hep geriye gitti. Diğer etken ise büyük şirketler kuruldu. Toptancılar o şirketlerden binlerce adet bıçak alıyor. Biz gidiyoruz 50 bıçak istiyoruz. Koca şirket bizim için elindeki seriyi bozar mı? Bozmuyor. Elinde kalanlardan veriyor ama onu da fiyatın iki katına veriyor. Biz ne yapalım? Gece, gündüz çalışsak da elden gelen bir şey yok” diye konuştu.

“İŞİMİ AŞKLA YAPIYORUM”

El zanaatı yaparak para kazanmanın en önemli unsurunun mesleği sevmek olduğunu vurgulayan Sapmaz, “Kim hangi zanaatı işlerse işlesin onu sevmiş demektir. Zanaat sevmeden yapılmaz. Yoksa bir yerlerini sakatlar. Çünkü önündeki makine çalışırken gözün başka yere bakıyorsa elin, ayağın kesilir. Kısacası, bu mesleği sevmezsen bu meslek de sana ekmek vermez. Mesleği sevmek bu işi devam ettirir. 75 yıldır devrialem ile yaşadık. Ben bunca yıldır işimi aşkla yapıyorum” diye konuştu.

“ZANAAT OKUMAKLA OLMAZ”

Yeni neslin işin mutfağına girmeden mesleğe atıldığını söyleyen Yusuf Zeki Sapmaz, baskı yemeden, zorluk görmeden bu mesleğin layıkıyla yapılamayacağını belirtti. Sapmaz, “Biz bu mesleğin son temsilcilerindeniz. Meslek liselerinde, yüksekokullarda yetişen gençler var. Bunların yüzde 50’si fabrikalara yerleşir geri kalan yüzde 50’si de dükkan açar. Ama dükkan açanlar keyif gibi gelip giderse bu iş olmaz. Piyasa bu değildir. Sabah ezanından önce gelip dükkan açmak nedir bilmek gerek. İmtihan ameli gösterir. Piyasada zorlu işlere atılman lazım ki işi öğrenebilesin. O yüzden bu gençler tembel olacaklar. Baskı yemediler, işin mutfağına girmediler. Zanaat sadece okumakla olmaz. Okumak şart ancak mutlaka mutfaktan geçmek gerek. Pratik olmazsa olmaz” ifadelerini kullandı.

FATMA ARSLAN