30 DAKİKADA '3' HAYAT KURTARIN
Lider TV’de yayınlanan Gün Ortası programına, Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Merkez Müdürü Dr. Tufan Ertop konuk oldu. Programda konuşan Dr. Ertop, yapılan kan bağışları sayesinde stok yaptıklarını böylece kanın bir ilaç gibi hazırda bulundurduklarına ve 30 dakika içerisinde kan verilebileceğine dikkat çekti.
Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Merkez Müdürü Dr. Tufan Ertop, Lider TV’de yayınlanan Gün Ortası programının konuğu oldu. Dr. Tufan Ertop, programda kan bağışının önemine dikkat çekerek, kan bağışına sadece acil durumlarda değil sürekli olarak ihtiyaç duyduklarını ve stok yaptıklarını belirtti. Dr. Ertop, bağışçılara 30 dakikada yapılan tetkikler sayesinde kan verilip, hayat kurtarılabildiğini bildirdi.
30 DAKİKADA 3 KİŞİYE HAYAT
Bağış merkezlerinde kısa bir sürede yapılan tetkikler sayesinde kan bağışı yapılabileceğini söyleyen Dr. Ertop, “18-65 yaş arası sağlıklı her birey, kan bağışında bulunabilir. Bireylerin, 50 kilogramın üzerinde olması diğer bir şartımız. Bunun dışında herkesin kan bağışı sorgulama dediğimiz tıbbı geçmişine ait sorgulama formumuz oluyor, bunlara yanıt verilmesini istiyoruz. Sonrasında basit tetkikler yapıyoruz, kişinin kan değerini gösteren hemoglobin testini yapıyoruz. Ateşine, nabzına ve tansiyonuna bakıyoruz. Sonrasında tüm bu veriler ışığında, hekimiz bir değerlendirme yapıyor. Kişinin kan bağışına uygun olup, olmadığına o şekilde karar veriyoruz. Bu 30 dakikalık bir işlem ama o kanı dört gözle bekleyen ihtiyaç sahipleri var. Kan bağışıyla 3 kişiye hayat vereceksiniz” diye konuştu.
KAN STOĞUNUN ÖNEMİ
Kanın uygun kişilerden alındığı takdirde kişiye hiçbir zararı olmadığını vurgulayan Dr. Tufan Ertop, “Kan bağışının önemi hastalar açısından çok önemli. Kan, tek kaynağı insan olan, üretilemeyen bir ilaç. Hayatları boyunca kan bağışına ihtiyaç duyan en önemli hasta grubumuz ve yöremizde de çokça görülen Talasemi hastalarıdır. Ortalama bir ay içinde 4 torbaya kadar kan nakline ihtiyaç duyuyorlar. Bizim yöremiz için günde ortalama 500 civarı kırmızı kan bileşenine ihtiyaç var. Bizler sahada gönüllü kan bağışlarını topluyoruz. Bunları işliyoruz, testlerini çalışıyoruz ve kendi stoklarımızda duruyor. Her hastane kendisine ait stok tutuyor. Esas amacımız, kanın bir ilaç gibi hazırda bulundurulması. Salgının patlak vermesinden sonra elimizdeki kan stoku bir müddet idare etti. Bizler kan stoklarımızı canlı tutmaya çalıştık ama salgının ilk dönemlerinde kan bağışı çok azaldı” dedi.
HASTANELERİN KAN İHTİYACI KARŞILANIYOR
Programda konuşan Dr. Ertop, Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi olarak Antalya, Isparta ve Burdur illerine baktıklarını, Tıp Fakültesi Hastaneleri ve şehir hastaneleri gibi toplamda 54 tane hastanenin kan ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını belirtti. Bağış sıklığı kan bileşenine göre kadın ve erkeklerde değişiklik gösterebildiğini söyleyen Dr. Tufan Ertop, erkekler için 3 ayda bir, senede 4 defa, kadınlar için 4 ayda bir, senede 3 defa kan bağışında bulunabileceğini bildirdi. Dr. Ertop, bunun dışında Aferez Trombosit kan bağışını vatandaşların, haftada 2 defa, senede 24 defa rahatlıkla yapılabildiğini açıkladı.
“ONLAR BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”
Kendilerinin kan bağışçısıyla hasta arasında sadece aracı olduklarını belirterek gönüllü bağışçılara teşekkür eden Dr. Tufan Ertop, “Bizleri yalnız bırakmayan, koronavirüs döneminde de tüm gönüllü kan bağışçılarımıza buradan kurtarmış oldukları hayatlar adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Onlar bizim vazgeçilmezimiz. Kan verebilecek bütün vatandaşlarımızı, kan bağış noktalarımıza bekliyoruz. Lütfen kalkıp, bir yarım saatinizi bize ayırın ve hayat kurtarın. Bizler aracıyız. Ama şunu unutmasınlar, her gün sadece Antalya yöresinde ortalama 500 torba kana ihtiyaç var. Bir zamanlar biz bağışçıyken, yeri geliyor ihtiyaç duyan kişi olabiliyoruz ya da ailemizden biri olabiliyor” ifadelerini kullandı.