DAİRE FİYATLARI SAVAŞ İLE ARTTI

Emlak sektörünün önemli isimlerinden Cenk Altun, “Vatandaşların 7 ila 8 bin lira fiyat bilgisi aldığı daireler bir buçuk hafta içerisinde 15 bin liraya çıktı. Artık ev sahipleri kira bedellerini de yıllık peşin istemeye başladı” dedi.

Antalya’da son bir aydır gayrimenkul kira ve satış fiyatlarındaki yükseliş her geçen gün katlanarak artıyor. Ukrayna ve Rus vatandaşlarının gayrimenkullere yönelmesi, sektöre hareketlilik kazandırırken bir kesimin ise bu durumu fırsata çevirmesi vatandaşların mağduriyetine neden oluyor.

FİYATLAR 3 KATINA ÇIKTI

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan emlak sektörünün önemli isimlerinden Cenk Altun, Antalya’da gayrimenkul fiyatlarında 2 yıla yakın süredir hızlı bir yükseliş gerçekleştiğini anlattı. Altun, İran ve Suriye uyruklu vatandaşların gayrimenkul talepleri dolayısıyla başlayan artışın Ukrayna ve Rusya savaşının ardından yoğunlaştığını belirterek, “Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının Antalya’ya gelmesi ile gayrimenkullerde yabancıların talepleri arttı. Hem kiralık dairelerde, hem de satılık gayrimenkullerde ciddi artış söz konusu. Bir sene önce 3 bin 500 Türk lirasına kiraya verilen site içerisindeki bir daire, bugün 10 bin Türk lirası kira isteniyor. Geçen sene 1 milyon 750 bin liraya satılan daire, bu sene 4 milyon Türk lirasından aşağı satışa sunulmuyor” diye konuştu.

EN YÜKSEK KİRA ARTIŞI ANTALYA’DA

Fiyat artışlarının en çok görüldüğü bölgelere ilişkin de bilgi veren Altun, “Fiyat artışları Antalya genelinde var ancak özellikle Konyaaltı, Hurma, Güzeloba ve Çağlayan bölgelerine büyük oranda rağbet var. Geçtiğimiz gün yapılan bir açıklamada Antalya’nın Türkiye’de son bir ayda en yüksek yıllık kira artışı listesinde birinci sırada yer alması da bunu tasdikliyor “ ifadelerini kullandı.

“FIRSATÇILIK YAPANLAR VAR”

Altun, gayrimenkullerde fiyatların her geçen günde yükselmeye devam ettiğini vurgulayarak, “Bu yükseliş artarak devam ediyor. Yakın zamanda ev değiştirmek isteyen vatandaşların 7 ila 8 bin lira fiyat bilgisi aldığı daireler, bir buçuk hafta içerisinde 15 bin liraya çıktı. Yabancı uyruklu müşterilerin yıllık peşin ödemesi dolayısıyla da artık ev sahipleri kira bedellerini yıllık peşin istemeye başladı. Üzülerek söylüyorum ki bazı ev sahipleri de bu durumu fırsatçılığa çeviriyor. Yıllık peşin ödeme yapan yabancı müşterileri duyan ev sahipleri kiraları, satılık fiyatlarda artış yapıyor, yıllık peşin ödeme istiyorlar” dedi.

“1 AYDIR YABANCILARA ÖZEL SATIŞ VAR”

Türkiye’de son günlerde gündeme gelen yabancı uyruklu vatandaşlara özel gayrimenkul satışı ve kiralamalarının Antalya’da da görüldüğünü ifade eden Altun, şunları kaydetti: “Elbette her mülk sahibini aynı kefeye koymamak gerekiyor ancak Türkiye genelinde yaşanan bu durum yaklaşık 1 aydır Antalya’da da görülüyor. Bu durumu fırsata çeviren kesimler, internet ortamında Arapça ve Rusça ilanlar yayımlıyorlar. İlan başlıkları ve açıklamaları da yine aynı dillerde oluyor. Daha öncesinde Antalya’da böyle bir durum yoktu. Türkçe ilan yayımlanır, alt bölümlere çeşitli dillerde açıklamalar eklenirdi. Bu durumda Türk vatandaşları ciddi mağduriyet yaşıyor.”

“MÜDAHALE EDİLMESİ GEREKİYOR”

Bu durumun sektöre olan güveni de zedelediğini dile getiren Altun, gayrimenkul sektörüne yönelik önlemler alınması gerektiğini söyledi. Altun, tüketim ürünlerindeki fahiş fiyatlara yönelik müdahale ve denetimleri hatırlatarak, “Devletin bu konuda önlem alması ve denetim yapması gerekiyor. Bu tür durumları engelleyecek oto kontrol mekanizmasına ihtiyaç var. Değerlendirmelerimize göre böyle giderse Antalya’da ne emekli ne de asgari ücretli vatandaşlar yaşayamayacak” diye konuştu.

Mülk sahiplerine de uyarılarda bulunan Altun, fazla gelir elde etme isteği ile Türk vatandaşlarının mağdur edilmemesini, mantıklı ve makul fiyatlarla satış ve kiralama yapılması gerektiğini aktardı.