DAĞDAKİ ÇOBAN

Sevgili okurlar; her yıl yüzbinlerce gencimiz üniversitelerden mezun oluyor. Ama çoğu akademik eğitim gördüğü alanda iş bulamıyor. Mecburen başka sektörlere yöneliyor. Sıfırdan başlıyor.

***

Çocukluğumda bazı Avrupa ülkelerinde çobanların bile üniversite mezunu olduğunu duyunca çok şaşırmıştım. “Dağda Koyun, keçi ya da inek gütmek için üniversite mezunu olmaya ne gerek var” diye düşünmüştüm.

***

Aradan yıllar geçti.

Üniversitede arkeoloji ve sanat tarihi bölümünde okuyunca çobanlığın kutsal bir meslek olduğunu, hatta kilise duvarlarında yer alan resimlerde İsa Peygamber’in kimi zaman çoban olarak tasvir edildiğini öğrendik.

***

Sonra eski mankenlerden biri çıkıp “dağdaki çobanla benim oyum bir mi” dedi. O çok konuşulan sözün üzerinden de yıllar geçti. Artık bizim çobanlarımızın arasında da üniversite mezunları var. 

***

Hatta kamu yönetimi mezunları bile. Geçtiğimiz 13 Kasımda İhlas Haber Ajansı’ndan Ayşe Çatlı imzalı bir haber geçti. Haberde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu bir genç, iş bulamadığı için ailesiyle birlikte Akseki’nin Alaca bel yakınlarındaki Kaklıktaş mevkiinde hayvancılık yaptığını anlatıyordu.   

***

Dağlarda aylarca keçi güden bu gencimizin üniversitede okuduğu bölümde başta Devlet İdaresi olmak üzere; Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Yaşamı, Toplumbilim, iktisat, Türkiye Ekonomisi, Mahalli İdareler gibi dersler veriliyor.

***

Bölümün başlıca amacı, kamuda ve özel sektörde çalışabilecek nitelikte üst ve orta düzey yöneticiler yetiştirmek; Çobanlık bu bölümün amaçlarında yok. Kaymakamlar, valiler, emniyet müdürleri ağırlıklı olarak bu bölümden mezun olanlardan çıkıyor. Hatta üniversite sınavına girdiğim yıllarda Kamu Yönetimi bölümünün puanı çok yüksekti. 

***

“Bu bölümde okursam belki ben de vali kaymakam olurum” diye kamu yönetimi bölümünü de tercih etmiştim. Ama puanım yetmediği için kamu yönetimi bölümünü kazanamamıştım. Bizim dönemimizde üniversite mezunu sayısı az olduğu için iş bulma imkanı fazlaydı. Ya şimdi?

***

Şimdi Türkiye’nin her vilayetinde üniversitemiz olmakla övünüyoruz. Bu gençleri okutmak, yetiştirmek için devlet ve millet olarak tonla da para harcıyoruz. Ama bu mezunların çoğu iş bulamıyor.  Çünkü akademik eğitim gördükleri alanda onlara yeterince çalışma ortamı sunamıyoruz.

***

Kaymakam, vali olma hayaliyle okuyan gençlere dağlarda keçi güttürüyoruz. Haliyle siyaset bilimi, idare hukuku gibi dersleri verip mezun edip çobanlık yaptırdığımız gençler birçoğumuzdan çok daha fazla bilgili. Oyları da çok değerli.

SEÇİMİ GENÇLER KAZANACAK

Hem de öyle değerli ki; kendi alanlarında çalışma olanağı sunamadığımız, aldıkları akademik eğitimlerini heba ettiğimiz o gençler 2023 seçimlerinde kime oy verip kime oy vermeyeceklerine eminim ki birçoğumuzdan çok daha iyi karar vereceklerdir.