DAĞCILIK VE KIŞ TURİZMİ

Temiz havası, manzarası ve buralarda yapılan çeşitli etkinliklerle dağlara yönelik olarak gerçekleştirilen alternatif bir turizm şeklidir. Yoğun iş ortamı, trafik ve çevre kirliliğinin oluşturduğu stres ortamından uzaklaşmak için insanlar en çok doğal ortam alanlarından dağlara yönelmektedirler.

Türkiye, farklı yüksekliklerde, zengin jeomorfolojik ve tektonik yapıya sahip, flora ve faunaya, yaylalara, zengin av ve yaban hayatına, buzul ve buzul izlerine, sirk göllerine, dağ tırmanışı ve yürüyüşlerine ve eşsiz manzaralara sahip olan dağlarıyla hem kış turizmi hem de dağcılık sporunu sevenlere çekici ve ilginç olanaklar sunar.

Yazın bile üzerinde kar eksik olmayan yüksek dağlar özellikle kışın kış turizminin canlı olduğu yerlerdir. Bu dağlarda kurulan tesislerde başta kayak olmak üzere kış sporları yapılmaktadır. Faal olan başlıca kış turizmi merkezlerinin bulunduğu dağlar Uludağ (Bursa), Erciyes (Kayseri), Palandöken (Erzurum), Sarıkamış (Kars), Ilgaz (Kastamonu-Çankırı), Kartepe (Kocaeli), Saklıkent (Antalya) ve Davraz (Isparta)’dır.

 Dağcılık ve kış sporları için Türkiye'yi her yıl dünyanın çeşitli yerlerinden çok sayıda turist ziyaret etmektedir. Ancak tanıtım, organizasyon, alt ve üst yapı hizmetlerinin yetersizliği gibi sebeplerle bu kaynaklardan da yeterli seviyede yararlanılamamaktadır.

SPOR TURİZMİ

Gerek yurt içindeki ulusal ve mahalli sportif mücadeleler gerekse yurt dışındaki Dünya Kupası ve Olimpiyat oyunları için çok sayıda insan yer değiştirip turizm faaliyetleri içinde yer almaktadır. Bu insanlar yalnızca sportif faaliyetleri izlemekle kalmayıp gittiği yerlerde diğer turizm faaliyetler içinde de yer almaktadırlar. Büyük yatırımlar gerektirmeyen bu alternatif turizm faaliyetlerine önem verilmelidir.

SAĞLIK VE TERMAL TURİZM

Termal Turizm, mineral içeren sıcak su banyosu, çamur banyosu ve içme gibi çeşitli türdeki yöntemlerin yanında iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon, egzersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerinin birleştirilmesi ile yapılan kür (tedavi) uygulamaları yanı sıra termal suların eğlence ve rekreasyon amaçlı kullanımı ile meydana gelen turizm türüdür.

Ülkemizin gelişmiş ülkelerdeki nitelikli sağlık hizmetleriyle rekabet edebilecek düzeyde sağlık hizmetleri sunmasından dolayı dünyanın dört bir yanından tedavi amacıyla turistler gelmektedir. Özellikle 1990'lı yıllar sonrasında ülkemizde kamu sağlık hizmetlerine ilaveten özel sektörün de sağlık hizmetlerine ciddi yatırımlar yaptığı görülmüştür.

Bu gelişmeler sonucunda, Avrupa standartlarıyla yarışabilecek düzeyde özellikle büyük illerde özel sağlık kuruluşları artmaya başlamıştır. Ayrıca, ülkemizin coğrafi konumu ve sağlık sektöründeki yetişmiş ve eğitimli insan gücü sağlık turizminde Türkiye'nin önemli avantajları arasındadır.