Coşkun: Şeker hastaları dercesine göre kısmen oruç tutabilir

Lider Haber TV'de Murat Er'in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Dr. Ali Coşkun Ramazan ayı dolayısıyla vatandaşları uyararak kritik tavsiyelerde bulundu. Coşkun, “100 kiloda olan bir insan en az 3 litre su içmesi gerekiyor” dedi.

Lider Haber ekranlarında seyircisi ile buluşan Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Dr. Ali Coşkun, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla özel açıklamalarda bulundu. 


“ORUÇ TUTAN BİRİSİ KENDİSİNE ZARAR VERMEMESİ GEREKİR”

Su içerken parça parça içilmesi gerektiğini belirten Coşkun, “oruç sağlıklı olan bir insana farz olan bir ibadettir. Oruç tutan birisi kendisine hastalık yönünden zarar vermemesi gerekir. Mutlaka bir hekim kontrolüne girilmesi gerekiyor. Özelikle oruç uzun süreli aç ve susuz kalınmasını sağladığı için kalp hastalıkları, yüksek tansiyonlular, mide rahatsızlıkları ve akciğer rahatsızlıkları olanlar bununla birlikte böbrek rahatsızlıkları, diyaliz hastalıkları, böbrek yetmezliği olanlar oruç tutması sakıncalı hasta guruplarındandır.

Bu hastalıkların ne kadar şiddetli olduğunu belirlemek ve orucun tutulup tutulmaması için mutlaka ilgili uzman hekimlerine muayene olunması gerekmektedir. Oruç sırasında su eksikliği, belirli gıdaların yetersiz alınması veya gıdaların gereğinden fazla alınması orucu sıkıntıya sokan unsurlardır. 65 yaşı üzerindeki kişilerde susuzluk hissi çok hissedilmediği için bu kişilerin susamadan su içmeleri gerekmektedir. Su içerken parça parça içilmesi gerekiyor. 100 kiloda olan bir insan en az 3 litre su içmesi gerekiyor. Vücudu susuzluğa sokan 2 temel gıda vardır. Bir tanesi aşırı tuz tüketimi ikincisi ise şekerli gıdalar tüketilmesidir” dedi.


“ÖZELİKLE SÜTLÜ TATLILARI TÜKETMEMİZ ÇOK ÖNEMLİ”

Vatandaşlarımız su içme konusunda dikkatli olması gerekiyor diyen Ali Coşkun, “Aşırı yağlı gıdalar, acılı gıdalar, kavrulmuş gıdalar ve kızartılmış gıdalardan uzak durulması lazım. En çok yararlı olan gıdalar kuru fasulye, nohut ve mercimektir. Özelikle sütlü tatlıları tüketmemiz çok önemli. Hamur işi ve unlu tatlılar tüketmememiz lazım. Makarna ve piliç pilavından uzak durulması gerekiliyor.

Yemekten sonra bir iki dakikalık yürüyüş sindirme hazmine kolaylık sağlar. Kan emilimi fazlalık gösterdiği için iftar sonrası uyulmaması gerekiyor. Vatandaşlarımız su içme konusunda dikkatli olması gerekiyor. Kan şekerini birden yükseltmemek için küçük ara öğünler iftar ve sahura kadar yenilmekte bir sıkıntı oluşturmaz. Özellikle şeker hastaları doktorlardan iyi bir kontrol alması gerekiyor. Şeker hastaları dercesine göre kısmen oruç tutabilirler” ifadelerini kullandı.