ÇÖMLEKÇİLİĞE İLGİ ARTTI

Endüstriyel ürünler ne kadar tercih edilirse edilsin günümüzde topraktan yapılan eşyalara geri dönüş başladı. Bu yıl 11’incisi düzenlenen Antalya YÖREX Fuarı’nda, 1877 yılından günümüze kadar gelen çömlekçilik zanaatı, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Bu yıl 11’inci düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 76 şehre ev sahipliği yaptı. Bu şehirlerden birisi de Bilecik oldu. Bilecik’ten fuara katılan 68 yıllık çömlek ustası Salim Yaşar, 80 yaşında bıkmadan usanmadan toprağa hayat vermeye devam ediyor. 1877 yılında atalarının Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ettiklerini belirten Yaşar, yaklaşık 150 yıl önce ilk defa Türkiye’ye çömlekçilik mesleğini getirdiklerini ve hala Bilecik Kınık Köyü’nde çömlekçiliği icra ettiklerini söyledi. Öte yandan Salim Yaşar’ın fuarda yaptığı çömlekler, vatandaşların ilgi odağı oldu. Yaşar, vatandaşların çömleklere talep ve ilgisinin son yıllarda arttığını ve siparişlerine yetişmekte zorlandığını belirtti.

TOPRAKTA HAYAT VAR

Bilecik’ten YÖREX fuarı için gelen 80 yaşındaki Salim Yaşar, 68 yıldır çamura şekil veriyor. Yaşar, “Çömlekçilik 1877 yılında Kınık Köyü’müzde başladı. 1984 yılında ülkemize plastik girdi. Ondan sonra çömlekçilik geriye düşmeye başladı. Ancak zamanla son 45 yılda insanımız toprağın ne kadar kıymetli olduğunu anladı. Artık çömlekçiliğe dönüş var. Su testisine, sürahiye, çömleğe bir ihtiyaç ve talep var. Toprakta bir hayat var.  Vatandaş bunu 45 yıl sonra anladı. Ben testi, bardak siparişlerini yetiştiremiyorum. Gerçekten toprak bambaşka bir dünya. Toprak can, toprak hayat” dedi.

“EL, GÖZ VE BEYİN”

Çömlek ustası Salim Yaşar, çömleğin yapım aşamasının inceliğini şöyle anlattı:

“Çömlekte üç tane unsur çalışır: El, göz ve beyin. O gün ne yapacaksan elini ona göre yönlendireceksin, gözünü ayırmayacaksın ve düşünceni de çömlek üzerinde odaklayacaksın. Türkiye’mizde İzmir, Kapadokya ve ağırlıklı olarak Bilecik Kınık Köyü’nde bu meslek icra ediliyor. Bugün köyümüzde 45’in üzerinde atölye var. Bunun 20 ila 25 tanesi elimizden yapılıyor. Diğerleri üretimi arttırmak için kalıpla çalışıyorlar. Çömlekçiliği öğrenmek isteyen eğer gerçekten isterse 3 ayda ortaya bir eser çıkarır”