ÇÖLYAK HASTALARINA ÜCRETSİZ GLÜTENSİZ EKMEK

Antalya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü Sorumlusu Hakan Şimşek, Çölyak hastalarına glütensiz gıda desteği projesinin hayat bulduğunu açıkladı. Çölyak hastalarının yaşam standartlarının daha da iyileştirilmesinin amaçlandığını söyleyen Şimşek, “Projede başta çölyak hastaları olmak üzere glütene duyarlı olduğu bilinen otistik ve down sendromlu bireylere de ulaşmayı hedefledik” dedi.

Çölyak hastalarına glütensiz gıda desteği projesinin Sivil AnT Günleri kapsamında hayat bulduğunu açıklayan Antalya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü Sorumlusu Hakan Şimşek, proje hakkında bilgiler verdi. Proje kapsamında üretilen ekmeklerin Antalya İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörlüğü ekipleri tarafından her ayın son perşembe ve cuma günleri dağıtıldığını aktaran Şimşek, “ Projenin doğuşu ve gelinen noktayı anlatmak gerekirse, 2019 yılında ’Sivil AnT Aktif Vatandaş Beratı’ almaya hak kazanan Antalya İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Hasan Koç, çölyak ve glütensiz beslenme konusunun müftülüğün 2021 eylem planına dahil edilmesine vesile oldu. Bununla da kalmadı Antalya Valiliği ve İl Müftülüğü’nü bu konuda bir sosyal girişimin hayata geçirilmesi noktasında ortak bir projede buluşturdu” şeklinde konuştu.

“KOCA YÜREKLİ GÖNÜL İNSANI”

Sayısız sosyal sorumluluk faaliyetine imza atan Hasan Koç’un birçok toplumsal soruna farkındalık oluşturduğuna dikkat çeken Hakan Şimşek, “Hasan Koç Hocamız, din görevlisi gibi değil, din gönüllüsü gibi çalışan koca yürekli bir gönül insanı; toplumsal sorunlara duyarlı bir aktif vatandaş. Öyle ki, toplumsal bir sorunla karşılaştı mı yerinde duramıyor, hemen durumdan vazife çıkarıp yakın çevresinde sorunun çözümüne katkı sağlayacak tüm dinamikleri derhal harekete geçiriyor. Nitekim Geleneksel Sivil AnT Günleri’nde ayrıntılarına ilk kez vakıf olduğu çölyak hastalığı ve glütensiz beslenme konusunda da böyle olmuş. O gün bu gündür araştırmış, soruşturmuş, sorunu kendi imkanlarıyla alabildiğine analiz edip irdelemiş ve nihayet sorunun çözümüne katkıda bulunabilmek için bir sosyal girişim projesi hazırlamaya karar vermiş. Hem de hiçbir resmi kurumdan fon desteği almaksızın, sadece çevresindeki gönüllüleri ve hayırseverleri koordine ederek bunu başarmıştır” diye konuştu.

ÜCRETSİZ OLARAK ULAŞTIRILACAK

Antalya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile Antalya İl Müftülüğü iş birliğiyle hayata geçirilen projenin ilerleyişinden bahseden Şimşek, şu şekilde konuştu:

“Proje kapsamında, TS EN ISO 21415-1 Standartlarında laboratuvar testleri yapılmış ve tolere edilen seviyenin altında olmanın ötesinde, sıfır glüten seviyesinde üretilmiş ve dilimlenerek paketlenmiş glütensiz ekmekler ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bu sosyal girişim sayesinde 3 ay gibi kısa bir sürede aralarında çölyak, otistik ve down sendromlu bireylerin de bulunduğu 217 aileye 1’er kilogramlık 500 adet glütensiz ekmeğin ücretsiz dağıtımı gerçekleşmiş durumdadır.”

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak, bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup, hasta kişilerde buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamamasından meydana gelen bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Tedavisi ömür boyu glütensiz diyettir.

AHMET ARĞILLI