ÇOKLU AFETE ‘ACİL’ ÖNLEM
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Yakın zamana baktığımızda afetlerin iç içe geçtiğini görüyoruz. Bu nedenle ülke olarak zararı ve kaybı en aza indirmek için ortak akılla çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.
Ahmet Arğıllı/Fatma Arslan
Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de eş zamanlı yaşanan doğal afetler uzmanları harekete geçirdi. Uzmanlar yetkililer çoklu afet dönemlerinin başladığını ve kurumların bu afet süreçlerinde kaybı ile zararı en aza indirgemek için acilen çalışmalara başlaması gerektiği konusunda uyardı.
Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, son yıllarda aynı dönemde çeşitli afetlerin yaşanmaya başlandığını anlattı. Çeltik, özellikle geçen iki yılda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, yangınlar, sel gibi eş zamanlı yaşanan afetleri hatırlatarak, “Bu afetler birbirlerinden çok farklı oluşumlar olmasına rağmen aynı dönemde yaşanmaya başladı. Önümüzdeki dönem gösteriyor ki iklim değişikliğine bağlı olarak bu tür olaylarla çok daha fazla karşılaşacağız. İklim değişikliğinde 150 bin yılda bir olan bir derecelik sıcaklık artışının 30 yıla kadar düşeceği ön görülüyor. Bu da doğa bin kat daha hızlanacağı buna bağlı olarak afetlerin çok daha hızlı artacağı anlamına geliyor” diye konuştu
“ORTAK AKILLA HAREKET ETMELİYİZ”
Geçmiş yıllarda deprem ve diğer afetlerin farklı zamanlarda yaşandığına dikkati çeken Çeltik, “Geçtiğimiz yıllarda çok istisnai süreçler dışında bu kadar sık üst üste yaşanan afetler görmüyorduk. Fakat yakın zamana baktığımızda afetlerin iç içe geçtiğini görüyoruz. Örneğin salgın krizinde sayısız deprem yaşanırken, sel ve su baskınları da oldu. Yine bu süreçlerde çeşitli yerlerde büyük yangınlar yaşandı. Bu da gösteriyor ki önümüzdeki dönemde afetlerin iç içe olacak. Bu nedenle ülke olarak zararı ve kaybı en aza indirmek için ortak akılla çalışmalar yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ÇOKLU AFETLERE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”
Kurumların bu konuda acil önlem alması gerektiğini vurgulayan Çeltik, “Doğa bize bu değişimiyle ortak akılla hareket ederek, yeni senaryolar oluşturmamız gerektiğini söylüyor. Bizde bunun gereğini yapmalıyız. Kurumlar ve odalar olarak geçiş dönemine ayak uydurmalı, bir araya gelmeliyiz. Radikal kararlar alarak birçok çoklu afete hazırlıklı olacak şekilde proje ve planlar yapmalıyız” dedi.