ÇOCUKLARDA UYUM VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI (2)

Davranış bozukluğu, agresif hareketlerle kurallara uymama ile ilgiliyken, zıtlaşma bozukluğu, otoriteye karşı tavırla daha yakından ilgili olduğu görülmektedir. O yüzden zıtlaşma davranışı olan çocuklarda davranış bozukluğu olduğunu söyleyebilmek zor iken, davranış bozukluğu olan çocuklarda zıtlaşma bozukluğu olduğunu söyleyebilmek çok daha zordur. İkisini iyi ayırt edebilmek oldukça önemlidir. Zıtlaşma bozukluğunda bir tutum vardır ancak davranışın yapılmış olması çok daha önemlidir.

Davranış bozukluğu gösteren çocuklara karşı ebeveynler kesinlikle cezalandırıcı bir tutum içerisine girmemelilerdir. Her zaman çocuğun yaşına göre (ne çok az ne de çok fazla) sorumluluk verilmelidir. Anne baba çocuğuna iyi bir rol model olma yönünde hareket etmeye çalışmalıdır. Çocuk olumsuz bir davranış gerçekleştirdiğinde, sürekli olumsuz davranışa odaklanmak “hayır, yapma” gibi müdahaleler yerine, olumlu davranışa odaklanılmalı, çocuğun dikkatini çok fazla uyarılarla ya da komutlarla olumsuz davranışa odaklamamaya özen gösterilmelidir. Çocuğun yaşına uygun beklentiler oluşturulmalı, yetersizlik ve başarısızlığa zemin hazırlanmamalıdır. Diğer çocuklarla kıyaslanmamalı, eğer çocuk isteği bir şeyi elde etmek için olumsuz bir davranışa yöneliyorsa, çocuğun isteği olumsuz davranışın hemen arkasından yapılmamalıdır.

Karşı gelme bozukluğu ya da davranım bozukluğu zamanında müdahale edilmezse yetişkinlik döneminde suça yönelme sıklıkla gelişebilmektedir. Davranım bozukluğu olan çocuklarda ilerde antisosyal kişilik bozukluğu gelişmesi yüksek oranda görülebilmektedir. Antisosyal kişilik bozukluğunda; alkol, uyuşturucu kullanımı, ilişkilerde sorun yaşama, fiziksel şiddete yatkınlık riskleri gözlenmektedir. Suç işleme oranı yüksek olduğu, kızlarda erken gebelik, antisosyal kişilikte eş seçme riskinin yüksek olduğu görülmektedir. Bu sebeplerden dolayı, çocuklardaki davranış sorunlarının erken tespit edilmesi ve gerekli müdahalelerin yapılması hem bireyin yetişkinlik dönemi ruh sağlığı, sosyal ilişkileri ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Huzurlu bir hafta dileğiyle…

psikologsaadet@gmail.com