ÇOCUKLARDA OBEZİTE

Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son 40 yıldır giderek artan önemli bir sağlık sorunu ve ‘salgın hastalık’ olarak kabul ediliyor. Toplumun her yaş grubundan üçte birinin obezite sınırlarında olduğu belirtiliyor.

***

Obezite yetişkinlerde olduğu kadar çocukluk döneminde de hızla yayılıyor. Çocukların ailelerinden öğrendiği yaşam şekli ve gelecek yaşantıları bu nedenle büyük önem taşıyor. Çocuklarda obezite, vücut kütle indeksinin yaşa göre beklenen normal değerin üstünde olmasıdır.

***

Çocukluk obezitesi, sadece gelişme çağında yarattığı psikolojik ve fiziksel sorunlar nedeniyle değil erişkinlikte görülen başta kalp damar hastalıkları, diyabet, üreme problemleri ve kas- iskelet sorunları gibi pek çok hastalığın temelini attığı için de tehlikelidir.

***

Çocuklarda görülen obezitede, genetik ve doğumdan gelen hormonal bozukluklar risk faktörlerinin küçük bir oranını oluşturmaktadır. Çocuklarda obezitenin en önemli nedeni, ailenin çocuğa sunduğu beslenme ve aktivite alışkanlıklarıdır. Çocuğun ailesinde gördüğü yaşam tarzı onun gelecekteki hayatını hatta sağlığını etkilemektedir. 

***

Obez çocukların ailelerinde en az bir ebeveynin ya da hem anne hem de babanın aşırı kilolu olduğu görülür. Kötü beslenme alışkanlığı, düzensiz öğünler, fast food, hazır gıda ve abur cubur tüketiminin fazla olması, kendi beslenme tarzını seçme şansı olmayan çocukları obeziteye yönlendirir.

***

Çocukların sağlığı, şeker ve çikolata gibi market ürünleri ile ödüllendirilmeyle riske atılmamalıdır. Beslenme alışkanlıkları kadar çocuğun fiziksel aktivite düzeyi de obezitenin gelişmesinde etkendir. 

***

Çocuğun evden okula yürüyerek gitmesi bile en basit egzersiz iken günümüz koşullarında bu fırsatlar giderek ortadan kalkmaktadır. Uzun süre televizyon izlemek, albenisi yüksek ambalajlı ve sağlıksız gıda ürünlerinin reklamlarıyla karşılaşmaya, bu gıdalara karşı merak artışına da yol açacaktır.

OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN…

Bebeklere ilk 6 ay mutlaka anne sütü verilmelidir. Aile dengeli ve düzenli beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmelidir. Spor aktiviteleri için çocuklara imkan yaratılmalıdır. Bir uzmana başvurularak gerekli ölçümler ve kan tetkikleri yaptırılmalı, çocuğun mevcut durumu ve riskleri belirlenmelidir. Ezbere sıkı diyetler yerine diyetisyen gözetiminde çocuğun yaş ve aktivitesine uygun beslenme planı yapılmalıdır. Kilo verme sürecinde çocuk; kilo kontrolü, beslenme düzeni ve hareket konusunda teşvik edilmelidir.