ÇOCUKLARDA KORONAVİRÜS

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü, erişkinler kadar sık olmasa da çocuklarda da hastalık yapabiliyor. Erişkinlerde, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik gibi bulgular veren koronavirüsün, çocuklarda da benzer ancak farklı belirtiler de gösterebiliyor.

Covid-19 virüsü, enfekte bireylerin özellikle öksürmeleri, aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ya da bu damlacıkların direkt göze teması ile bulaşabiliyor.

Şu ana kadar anne sütünden geçiş gösterilmemiş olup hatta koruyucu antikorlar anne sütünde saptanmıştır bu nedenle uygun hijyen ve temas koşulları sağlanarak covid-19 pozitif anneler bebeklerini emzirebilirler ya da sağılan anne sütü bebeğe verilebilir.

Covid-19 virüsü bulaşan çocuklarda erişkinler gibi öksürük, ateş, kas ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısı olabilmekle birlikte iştahsızlık, burun akıntısı, karın ağrısı, çarpıntı, göğüs ağrısı, bulantı kusma, ürtiker benzeri cilt döküntüleri gibi nonspesifik şikayetler görülebiliyor.

Koronavirüs çocuklarda 6 farklı tablo ile karşımıza çıkabiliyor, hafiften ağıra göre oluşabilecek durumlar:

Sessiz Enfeksiyon: Herhangi bir klinik semptom ve bulgu olmadan ve göğüs görüntüleme sonuçları normalken, 2019-nCoV nazofaringeal sürüntünün pozitif olduğu vakalardır.

Hafif Enfeksiyon: Ateş, yorgunluk, kas ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi akut üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri vardır. Fizik muayenede farenks tıkanıklığı ve oskültasyon anormallikleri görülmez. Bazı vakalarda ateş olmayabilir veya bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi sadece sindirim semptomları olabilir.

Orta Enfeksiyon: Sık ateş ve öksürük (çoğunlukla kuru öksürük, ardından balgamlı öksürük); bazılarında hırıltı olabilir, hipoksi nefes darlığı hızlı nefes alıp verme yoktur.

Şiddetli Enfeksiyon: Ateş ve öksürük gibi erken solunum semptomları ile ishal gibi gastrointestinal semptomlar eşlik edebilir. Hastalık genellikle yaklaşık bir haftada ilerleyerek solunum sıkıntısı ile ortaya çıkar.

Kritik Enfeksiyon: Çocuklar hızla çoklu organ yetmezliğine, akut solunum sıkıntısı sendromuna veya solunum yetmezliğine ilerleyebilir ve ayrıca şok, ensefalopati,  kalp ile ilgili sorunlar veya kalp yetmezliği, kanda pıhtılaşma sorunları ve akut böbrek yetmezliği  olabilir. Organ disfonksiyonları hayatı tehdit edici olabilir.

BU UYARILARA DİKKAT

Şu an için en etkin koruma yöntemi 1,5 metre sosyal mesafeyi korumak, genel hijyen kurallarına uymak, yaşı uygunsa maske takmak, sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak, bol su içmek,  temiz hava almak, günlük yaşına uygun fiziksel aktivitelerde bulunmaktır.