Çocuklarda gece terörü

Uzman Klinik Psikolog Elisa Saltoğlu Kara, ‘gece terörü’ olarak bilinen ‘parasomnia’ hastalığının çocukluk çağında yaygın görüldüğünü belirterek, "Uykuda ortaya çıkan anormal davranış bu gruba giriyor" dedi.

‘Gece terörü’ olarak bilinen hastalığın adı ‘parasomnia’ niye grubuna giren bir uyku bozukluğu olduğunu anlatan Kara, yetişkinlerde de görülebileceğini belitti. Kara, gece terörü hastalığını anlatarak “Gece terörü yaşayan bir bebek gece aniden uyanır. Genelde uykudan bir ila bir buçuk saat sonra bunu yaşar. Gece birden uyanır ağlar sizi duymaz gibi olur, çığlık atar, korkar göz bebekleri çok büyümüştür. Aslında sakinleştirmeye çalışırsınız. Yine de sakinleşmez ve aileler de çok paniklemeye başlar. Bu şekilde seyreden bir uyku bozukluğudur” diye konuştu. Peki, bebek bu esnada uyuyor mudur, uyanık mıdır? sorusuna yanıt veren Kara, “Ben uyku halinde diye biliyorum. Yani ya uyku halindeyken duymuyor. Bebek o esnada ram uyku evresine yani ne uyku uykuda ne uyanık diyebiliriz” diye kaydetti. Kara, ‘gece terörü’ sorunu yaşayan çocuklarda belirtilerini aktararak, “‘Gece terörü’ yani uyku terörü dediğimiz durumu; nedeni tam olarak bilinmez. Ama bunun nedenleri arasında ya da bunu kolaylaştıran durumlar arasında solunum rahatsızlıkları, yani çocuğun uykuda kaliteli nefes alıp verememesi ya da genetik rahatsızlıklar, ailede bu tarz durumların olması, psikolojik rahatsızlıklar, stres, travmalar aslında bu tarz şeyleri neden olarak sıralayabiliyoruz. Ateşli çocuğun ateşli, hastalık geçirmesi buna neden olabiliyor” diye anlattı.


“UYKU GÜNLÜĞÜ TUTUN”

Hastalığının tedavisini anlatan Kara, ailelere önerilerde bulunarak şunları kaydetti: “Bunun tedavisi şöyle, biz ailelere bazı önerilerde bulunuyoruz. Bunu geciktirme açısından mesela uyku günlüğü tutma yani çocuk ne sıklıkla bunu yaşıyor? Uykuya geçtikten sonra ne kadar süre sonra bu gerçekleşiyor ve ne kadar sürüyor bununla ilgili uyku rutini, uyku günlüğü tuttuktan sonra da buna daha hazırlıklı oluyoruz. Aslında daha sonrasında diyoruz ki ailelere o uyku ritminde çocuğunuzu uyandırın bunu yaşamadan önce, çocuk bir süre uyku uyanık kalsın bir süre boyunca, daha sonrasında tekrar uyutun. Bunu engelleyebilen en güzel aslında örnek bu.”


AİLELER SAKİN OLMALI

Ailelere olabildiğince sakin kalmayı öneren Kara, “Olabildiğince sakin kalmak tabi ki bu çok zor bir durum ama çocuğunuzun herhangi bir şey geçirmediğini bilmek, sadece uyku bozukluğu yaşıyor. Daha sonrasında zaten o bir şekilde uykuya geçecek zamanla kendiliğinden geçebilir ama bazı durumlarda geçmeye de biliyor. Olabildiğince şimdi çocuklar uykudan uyandığında tekmeleme düşme gibi durumlar yaşayabileceği için yatağını biraz daha güvenli bir alanı almak. Yatak başlığında yatak kenarlarında işte kafasına bir yerine gelebilecek. Aslında darbelerden çocuğu korumak için güvenliğini sağlamak ya da odasını kaliteli hale getirmek odasını aslında elektronik aletlerden biraz daha uzak tutmak gibi. Durumları biz öneriyoruz” dedi.


Kara konuşmasında son olarak uyku saatinin çocukta düzenli olması gerektiğine dikkat çekerek “Ailelerin en son durumda artık yani kendilerini de yıprandığı çocuğun da yıprandığını düşündüğü son durumlarda da mutlaka belli bir uzmana başvurup bununla ilgili tedavi alması gerekli” diye konuştu.