ÇOCUKLARDA DÜRTÜSELLİK

Bu çocukların uyumunu bozan en ciddi belirtiler, sabırsız olmaları, sırasını beklemede güçlük çekmeleri, sözlü olarak kendine yöneltilen uyarıları dinlememeleridir. Arkadaş ilişkilerinde olaylara aşırı tepki verdikleri için istenmeyen çocuk rolündedirler.

***

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlükleri, arkadaşlık ilişkileri, okul başarısızlığı nedeniyle sadece çocukluk döneminde değil ergenlik döneminde de devam edebilen bir durumdur. Her toplumda görülebilen bir bozukluktur.

***

Erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık rastlanmaktadır. Genellikle belirtiler 4-5 yaşlarında gözlenmeye başlar ancak bebeklikten itibaren az uyumaları, az yemek yemeleri, huzursuz olmaları dikkat çekmektedir.

***

Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocukların anne-babaları ne yapmalıdırlar?

-Eğer çocuk arkadaşları ile sorun yaşıyor, öğretmeninden ve diğer velilerden şikayet alıyor, çocuk sınıfın gerisinde kalıyor ve beklenenden daha düşük bir başarı gösteriyorsa bu durumda bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, bu tanı sadece uzman kişilerce konmaktadır. Her hareketli, dikkati dağınık çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu vardır demek yanlıştır.

***

-Uzman kişilerce çocuk dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı aldıktan sonra ilaç tedavisi gerekli görülebilir. Önerilen ilaç tedavisine titizlikle uyulması tedavide önemli bir etkendir.

Bu tanının konmasıyla tedaviye başlayan pek çok çocukta olumlu yönde düzelmeler gözlenmiştir.

***

-Aile dikkat eksikliği ve hiperaktivite hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu amaçla anne-babalar okul psikolojik danışmanlarından, çocuk psikologlarından faydalanabilirler.

Çocukta var olan sorunun nedenini yanlış şeylerde aramak, yaşanan sorunun daha çok büyümesine neden olabilir.

***

-Aile anlaşmazlıkları, eş geçimsizlikleri, şiddet gibi aile meseleleri dikkat eksikliği ve hiperaktivite birbirini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu durumda ailenin danışmanlık alması önerilebilir, çünkü ailedeki karmaşa düzeltilmedikçe çocuk üzerinde müdahalede bulunmak güçleşebilir.