ÇOCUKLARDA BALIK YAĞI KULLANALIM MI?

İçeriğinde bol miktarda omega 3 yağ asidi (alfa linoleik asit), D vitamini ve DHA bulunan balık yağı isminden de anlaşılabileceği gibi balık dokusundan elde edilen hayvansal bir yağdır. Balık yağı günümüzde özellikle de çocuklarda farklı amaçlarla kullanılır. Uzmanlar balık yağını beyin gıdası olarak da tanımlar. 

Balık yağı genellikle ringa balığı, ton balığı, hamsi ve uskumru gibi yağlı balıkların dokularından elde edilen, aynı zamanda fazla miktarda omega 3 yağ asidi, D vitamini ve DHA içeriğine sahip, özellikle çocuklarda olmak üzere birçok durumda gıda takviyesi olarak kullanılabilen hayvansal bir yağdır.

Balık yağı bazen de balıkların karaciğerinden alınan dokulardan elde edilebilir. Balık yağının kalitesini elde edildiği balık cinsi etkileyebilir. Aynı zamanda omega 3 yağ asitlerinin besin kaynağı olarak bilinen balık yağı vücutta birçok işlevin gerçekleştirilebilmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu maddeler arasında sayılabilir.

Ancak vücutta üretilemediği için dışarıdan takviye olarak almakta fayda vardır. Vücutta üretilememesi yanında vücutta depolanması da mümkün değildir. Bu nedenle balık yağının düzenli şekilde kullanılması uzmanlar tarafından önerilen kullanım şeklidir. Balık yağı takviyeleri genellikle sıvı, kapsül veya tablet formlarında bulunur.

Balık yağı faydaları nelerdir?

Balık yağının içeriğindeki omega 3 yağ asitlerinden dolayı insan vücudu üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu söylenebilir. Bu olumlu etkiler arasında, çeşitli kalp rahatsızlıkları, kolesterol seviyelerindeki bozukluk, depresyon durumu, bazı anksiyete bozuklukları, özellikle çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çoğunlukla çevresel faktörlere bağlı olarak zayıflamış bağışıklık sistemi, farklı türdeki kanserler, diyabet rahatsızlığı, iltihaplanma durumları, eklem iltihabı, iltihabi bağırsak sendromu, AIDS, Alzheimer, gözde bulunan bazı bozukluklar, göze bağlı olan sarı nokta hastalığı, gözde oluşan kuruluk durumları ve midede karşılaşılan ülser tedavilerine yardımcı olarak kullanılması sayılabilir.

BALIK YAĞININ FAYDALARI

Çeşitli cilt rahatsızlıklarında kullanımı bulunan balık yağı sanılanın aksine ciltte akne oluşumuna neden olmaz, akne ve sedef gibi rahatsızlıkların da tedavisinde takviye olarak kullanımı vardır. Balık yağının kilo alımına neden olabileceği gibi bir genel yargı vardır. Ancak balık yağı kilo alımına neden olmaz hatta kilo vermek isteyen kişilerin de balık yağını takviye olarak kullanması önerilir. Balık yağı içeriğinde yüksek oranda bulunan omega 3 yağ asitleri aynı zamanda ağrıyı ve bir bölgede oluşan şişliği azaltmaya yardımcı olur.