Çocuklara eşit yaklaşın uyarısı

Çocuklar arasından eşit davranmanın önemine değinen Uzman Klinik Psikolog Elisa Saltoğlu Kara, "Olabildiğince ayrım yapmadan fark gözetmeksizin aslında çocukları her koşulda kabul etmek gerekiyor. Çocuklar arasında çıkan tartışmalarda bile dahil olmamayı öneriyoruz" diye kaydetti.

Toplumların erkek çocuğa verdiği önemi normlara ve kültüre bağlı olarak açıklayan Uzman Klinik Psikolog Elisa Saltoğlu Kara, ayrıca, çocuklara yönelik cinsiyet ayrımının psikolojik etkilerini değerlendirdi. Ebeveynlere çocuklarına eşit şekilde yaklaşma önerisinde bulunan Kara, kardeşler arasındaki rekabetin ve cinsiyet partilerinin çocukların psikolojisi üzerindeki olası olumsuz etkilerini de anlattı.

KÜLTÜREL VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ

Uzman Klinik Psikolog Elisa Saltoğlu Kara, bazı toplumlarda erkek çocuğa daha fazla önem verilmesi nedenlerini anlatarak “Bunu belirleyen şey bizim normlarımız. Öğrendiğimiz şeyler. Aile yapımız doğduğumuz kültür ya da geçmiş kökenimizin aile yapısı. Ataerkil bir yapıda olmamız, kültürümüz, çevresel faktörlerimiz, eğitim seviyemiz aslında birçok şey bunu belirleyebiliyor" dedi.

Çocuklara yönelik ayrımın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendiren Saltoğlu Kara, "Çocuklar başta buna anlamıyor gibi olsa da yetişkinlikte bunun ayrımına ve farkına çok güzel varıyorlar. Hâlâ bununla ilgili mesela terapi alan danışmanlarımız çok fazla kendini daha değersiz hissetme sevilmediğini hissetme ya da koşulu sevildiğini hissetme işte sevilmek için her şeyin peşinden koşma gibi durumlara neden oluyor” diye konuştu.


KARDEŞ TARTIŞMALARINA DAHİL OLMAYIN

Ebeveynlere yönelik önerilerini paylaşan psikolog Kara, "Olabildiğince ayrım yapmadan fark gözetmeksizin aslında çocukları her koşulda kabul etmek gerekiyor. Çocuklar arasında çıkan tartışmalarda bile dahil olmamayı öneriyoruz" diye kaydetti. Ayrımın kardeşler arasındaki etkileşimi nasıl etkilediğini değerlendiren Kara, “Birbirlerine düşman olma, rekabet, sürekli hayat boyu aslında kardeşiyle yarışan bireyler bunlara da sebep olabiliyor" dedi.

Cinsiyet partilerinin de ileriki süreçlerde çocuklar üzerinde çeşitli etkileri olabileceğine değinen Kara, bu tür etkinliklerin çocuklar üzerinde potansiyel olarak olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekerek “Cinsiyet partilerinin günümüzde internet üzerinden biz nasıl ulaşıyorsak çocuklarda büyüdüklerinde bu videolara ulaşabilecek ve o partilerde bazı durumlarda kişinin istediği bir cinsiyet oluyor ya da olmadığında partilerde bir hüsranla da karşılaşabiliriz. Çoğunun videosu kaydı da alınıyor. Çocuk hüsranla karşılaşan ebeveynleri tarafından istenmediğini düşünecek” diye anlattı.