ÇOCUKLAR KARAGÖZ VE HACİVAT’LA BİR ARADA

Antalya 12. Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında geleneksel Türk tiyatrosunun başlıca değerleri arasında yer alan "Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu"na yönelik tasvir yapım ve oynatım atölyesi çocuklarla buluştu.

Zehra TEKECİ/Özge TOPTAŞ

Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde düzenlenen atölye çalışmasını, "Hayalibenli" mahlaslı, Antalya Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ve Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği (UNIMA) üyesi Durmuş Benli gerçekleştirdi.

Geleneksel Türk tiyatrosunun temel taşları arasından biri olan Karagöz Hacivat Gölge Oyunu’nu çocuklara sevdirmeyi ve öğretmeyi hedefleyen atölyeye, 6 ila 12 yaş arasında 45 çocuk katıldı.

İki gün süren atölye çalışmalarında çocuklar, gölge oyunu karakterlerinin tanıtımı, tasvir çizimi, şekillendirmesi ve renklendirmesi, tasvirlerin oynatımı hakkında bilgilendirildi.

“GELECEK NESİLLERE SEVDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Sanatçı Durmuş Benli, burada yaptığı açıklamada, festival kapsamında özel bir atölye çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi. Karagöz ve Hacivat gölge oyununun Türk geleneğinde vazgeçilmez bir köşe taşı olduğunu ifade eden Benli, "Bu ikiliyi çocuklarımıza ve gelecek nesillere sevdirmeye çalışıyoruz. Çocukların bu kültürümüzün, sanatımızın değerini öğretmek ve bundan küçük yaşta haberdar olmalarını sağlamak gibi bir çabamız var. Çocuklar gölge oyunlarını okullarda izliyorlar ancak gelenekselde nasıl ortaya çıktığını ve icra edildiğini deneyimleme şansları olmuyor. Burada onlara öyle bir fırsat sunmaya çalıştık" diye konuştu.

ATÖLYE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Benli, atölye çalışmasına çocukların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, beklentinin üzerinde katılımcıyı ağırladıklarını dile getirdi. Çocukların kültürel değerlere ilgi göstermesinin geleneklerin sürdürülebilmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Benli, şunları kaydetti:

"Çocuklarımız atölyemize belirlediğimiz kotamızın ve beklentimizin üzerinde ilgi gösterdiler. Hedefimizin iki kat üzerinde misafir ağırladık. 6-12 yaş arası çocuklarımızı misafir ettik. Karagöz-Hacivat'a karşı çok ilgililer. Anne babalardan çocukların ev ortamında internet üzerinden bu gösterileri izlediklerini ve diyaloglarını öğrenmeye çalıştıklarını duyduk. Bu nedenle atölyemize koşar adımlarla, heyecanla geldiler. Gösterdikleri bu ilgi bizi çok mutlu etti."