ÇOCUK RESİMLERİNİN PSİKOLOJİK ANALİZLERİ (2)
Beden parçalarının abartılı şekilde büyük çizilmesi ya da küçük çizilmesi de çocuğun iç dünyası hakkında bilgi vermektedir.
***
Büyük kafa resimleri yetenekli ve başarılı olma arzusunu, büyük ayaklar kendine güven duyma arzusunu, çok büyük kulak çizimleri işitme güçlüğünü ya da insanların kendi hakkında konuştuğunu düşünen kuşkucu düşünce içeriğini, büyük dişler saldırganlığın ifadesi olabilir.
***
Aile içi iletişimin sınırlı olduğu durumlarda, çocukların ailenin her bir üyesini diğerlerinden ayırarak ya da aile üyelerini çizgilerle ayrılmış kutu içerisinde gibi çizebilir. Bu aile içindeki iletişimsizliğin bir sembolü olarak yorumlanabilmektedir.
***
Çocuğun çizdiği aile resimlerinde, aile içinde baskın figürün, otoriter olarak algılanan ebeveynin daha büyük çizildiği görülmektedir. Bazen de anne figürünün aşırı özenilerek ve süslenerek çizildiği görülmektedir, bu durum anneye duyulan hayranlığın bir ifadesi olarak yorumlanabilmektedir.
***
Bezen de ebeveyn kaybının yaşandığı durumda, örneğin çocuğun hayatında baba vefatı var ise, çocuk aile resminde, baba figürünü çok büyük bir figür olarak çizdiği de görülmektedir. Bu çizim, babaya duyulan özlem duygusunun bir ifadesi olarak yorumlanabilmektedir.
***
Kardeş kıskançlığı olduğu durumlarda da, çoğunlukla çocuğun kardeşine resimlerinde yer vermediği görülmektedir.
***
Anne baba ayrılığı olan durumlarda, anne babanın ayrı evlerde yaşamalarına rağmen, çocuğun resminde tüm aile bireylerini bir arada ve mutlu bir şekilde çizmesi, anne babası ile bir arada olmaya duyduğu özlemin bir ifadesi olarak yorumlanabilmektedir.
***
Eğer çocukların resimlerini doğru anlayabilirsek, çocukların iç dünyaları ile ilgili pek çok bilgiye sahip olabiliriz. Bir çocuğu doğru anlayabilmek, ona yardım edebilmenin çok önemli ön koşularından biridir…
SON SÖZ
Tüm dünya çocuklarının doğru anlaşılabilmesi umuduyla…