ÇOCUK EĞİTİMİ
“Hiç bir ana-baba evlâdına iyi bir eğitimden, iyi bir ahlâktan daha değerli mîrâs bırakamaz.” İslâmî Kültürde Âile Plânlaması; s: 43 (Tabarânî’den)
***
Yine efendimiz aleyhisselam eğitim ve ahlak gelişimini bir anne baba için evladına bırakacağı en kıymetli miras değer olarak buyurmuşlardır. “Allah’tan korkun ve çocuklarınız arasında adâleti gözetin.” Buhârî, Hîbe, 12-13. TDV İslam Ansiklopedisi, c: 8, s: 356.
***
Çocuklar arasında gerek ilgide gerek paylaşımda her zaman aile eşit olamaya bilir hatta eşit olsa dahi bunu çocuklar eşit değilmiş gibide algılayabilir. Asıl olan burada çocuklar arasında birbirlerini kıskandırmamak birini diğerine tercih etmemek birbirleri arasında faziletlerini kıyaslamamak hepsini olduğu gibi kabullenip oldukları gibi ilgilenmek gerekir.
***
Çocukların istidatlarını kabiliyetleri anne baba erkenden keşfedebilirse ve o istikamette çocuklarına yardımcı olabilirlerse faydalı neticelere kısa bir sürede ulaşabileceklerdir.
***
“Çocuklarınız yedi yaşına gelince onlara namaz kılmalarını söyleyin. On yaşlarına girdiklerinde kılmazlarsa, onları cezalandırın. Yataklarını ayırın.” İslam Kültüründe Âile Plânlaması; s: 41 (Ahmed İbn Hanbel’in Müsnedi’nden)
***
Evet bir konuda var ki halk arasında meşhur olmuş bir hadistir. Belki buraya kadar naklettiğimiz Efendimiz aleyhisselam dan şifahi reçeteleri bilmeyenler olsa da bu namaz kılmayanları cezalandırın hadisini pek çok kimse bilir. Bazıları bu sözü bir emir telakki ederde çocuklarını döverler gözlerini dahi kırpmazlar. O çocuk ise o yaşlarda yediği dayağın yahut cezaların tesiriyle belki bir daha asla hayra dönmeyecek bir istikamette yol alabilir.
***
Bu hadiste bir ölçü verilmiştir. 7 yaşına gelince onlara namaz kılmalarını söyleyin yani 7 yaşına gelmelerini beklemeyin. 7 yaştan kinaye bir çocuk denileni algılamaya başladıktan sonra anne babasını vaktinde namazlarına dikkat eder görmeli.
***
Zaten çocukluk fıtratı gereği namaz kılan bir babayı görse namazda iken sırtına tırmanmaya çalışır onu sırtından atmayan bir baba sayesinde o 7 yaşına girdiğinde kılmaya başlayabilir. Burada ilgide sevdirmek esastır. 10 yaşına geldiklerinde kılmazlarsa cezalandırın yani çocukları mükafatlandırın.
***
Ceza tabiri ile anne babanın evladına daha ciddi ilgi duyması hatta o anne baba için en önemli meselenin bu olduğu dikkate verilmektedir. Sokak çocuklarının pek çoğunun aile ilgisizliği ve sahipsizliği yada kötü muamele sonucu kaçtıkları bilinen bir gerçektir.
***
Üstadın ifadesi ile bir annenin tokadı ile bir çocuğun annesinin sinesine sarılması o tokada karşılık annesinden göreceği şefkate ihtiyaç duymasıdır. Ben muhaddis değilim onlarca hadisi bihakkın izah edeyim fakat sorumlu bir mümin olarak aldığımız hissemizi paylaşmakla yetiniyoruz ki hadiste geçen yataklarını ayırın tabiri çocuğu evden atın demek değil bilakis o çocukla özel ilgilenin ayrı olarak ilgilenin demektir.
***
“Kim erginlik çağına varan iki kızına, onlar yanında kaldıkları veya kendisi onların yanında kaldığı müddetçe iyilik yapar ihsanda bulunursa, bu kızlar onu mutlaka cennete dahil ederler.” Kütüb-i Sitte, cilt: 17, sayfa: 473, Hadis No: 7090.
***
Son olarak yine günümüzde ailelerin ergen olmuş kız ve erkek çocuklarına nasıl yaklaşım sergileyeceğini o ailelere Peygamberi bir metot öğretilmektedir.
***
En büyük ihsan güzel bir eğitim güzel bir ahlak ve onları tehlikelere karşı korumak olmalı o çocukları da geldikleri yaşa kadar kendilerini tehlikelerden sakındırabilecek bir yolu yordamı öğretmesi ebeveynlerin üstüne en elzem vazife olduğunu anne babalar anlamalılar.
SON SÖZ
El hasıl: Çocuk Ruhu Kuvvetli Eser, İşlersen Olur Şaheser, Yoksa derbeder