Çin'in uzay istasyonundaki taykonot ekibi Dünya'ya döndü
Çin'in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'ndaki taykonot ekibi, 6 aylık görevi tamamlayarak Dünya'ya ulaştı.
Çin'in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'ndaki taykonot ekibi, 6 aylık görevi tamamlayarak Dünya'ya ulaştı.
Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu'yu taşıyan Şıncou-18 uzay kapsülü, Gobi Çölü'ndeki Dongfıng sahasına indi.
Dünya yörüngesinde 192 gün geçiren taykonotların sağlık
durumlarının iyi olduğu belirtildi.
Daha önce Şıncou-13 görevine katılan ekibin komutanı Yı
Guangfu, iki uzay görevinde yörüngede toplam 374 gün geçirerek uzayda en fazla
kalan taykonot oldu.
Şıncou-18 uzay mekiğiyle, 25 Nisan'da uzaya gönderilen ekip,
Tiengong Uzay İstasyonu'na gönderilen yedinci taykonot grubu olmuştu.
Ekip, Şıncou-19 mekiği ile 30 Ekim'de istasyona gönderilen
taykonotlar Cay Şücı, Song Lingdong ve Vang Haozı'nın oluşturduğu yeni taykonot
ekibi ile devir teslim yapmıştı.
ÇİN'İN UZAY İSTASYONU
"TİENGONG"
Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini
yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını
engellemesi nedeniyle yörüngede kendi uzay istasyonunu kurmuştu.
Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülünden oluşan ve bir
uzay teleskobunun eklenmesi planlanan "Tiengong" (Gök Sarayı)
İstasyonu, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa
edildi.
İstasyonun ana parçası "Tienhı" (Göksel Uyum) adı
verilen çekirdek modül 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü
"Vıntien" (Gökleri Aramak) 24 Temmuz 2022'de, ikinci laboratuvar
modülü "Mıngtien" (Gökleri Düşlemek) ise 31 Ekim 2022'de fırlatıldı.
Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle
"T" biçimli ana iskeletinin kurulumu tamamlanan istasyon,
"uygulama ve geliştirme aşamasına" geçti.
"Şüntien" (Gökleri Dolaşmak) adı verilen uzay
teleskobunun da ayrı modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.
3 kişilik taykonot ekibinin dönüşümlü görev yaptığı istasyona "Şıncou" (Kutsal Gemi) mekikleriyle personel, "Tiencou" (Gök Gemisi) mekikleriyle de ikmal malzemeleri taşınıyor.
AA
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
Antalya'da, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen ve siber yetenekleri bir araya getiren uluslararası ‘HackMasters Yarışması’ kazananı Azerbaycan takımı BHOSWARE takımı oldu.
Antalya'da TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen "Fikir Maratonu Yarışması" başladı.
Antalya’daki Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest, teknoloji dünyasının merakla beklediği birçok yeniliği sergilemeye devam ediyor.
Antalya’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Festivalin ikinci gününde, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, gençlerle bir araya geldiği bir söyleşi gerçekleştirdi.
T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal, festivalde yer alan girişimlerin, özellikle lise ve üniversite seviyesindeki projelerin girişime dönüşmesi için çaba gösterdiklerini belirterek, “TEKNOFEST'ten başarı hikayeleri çıkmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda da kat ve kat artacağına inanıyorum” dedi.
Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen TEKNOFEST Final Yarışmaları kapsamında gençlerle buluşan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Devletimiz, insanlı uzay projeleri kapsamında yeni projeleri değerlendirmeye devam ediyor. Alınan kararlar halkımızla paylaşılacak” dedi.
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde başladı.
TEKNOFEST Akdeniz kapsamındaki 49 ana kategori, 127 alt kategoride düzenlenen yarışmalara toplam 1 milyon 650 bin yarışmacı başvurusu alınırken, Antalya’da düzenlenecek olan 25 teknoloji yarışmasına ise 1 milyon 500 binin üzerinde yarışmacı başvuruda bulundu.
Antalya’nın Akseki ilçesinde Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Samet Girgin, yaz tatilinde eczanede çıraklık yaparak kazandığı para ile hayalindeki projeyi hayata geçirerek, hurdalıktan topladığı malzemelerden enerjisini güneşten alan 65 kilometre menzilli araç yaptı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz