ÇİFTLİK TURİZMİ

İnsanların doğal ortamlarda bulunma istekleri alternatif turizm türlerinden biri olan çiftlik turizminin ortaya çıkmasını sağlamıştır. 1960’lı yıllardan sonra başlayan kırsal alanlara dönüş isteği, rekreasyon amaçlı olması nedeniyle, çiftlik turizmi tercih edilir bir boyut kazanmıştır. Çiftlik turizmi 7 türde toplanmaktadır. Tarımsal büyük çiftlikler, Özel çiftlikler, Tarihi Yöre Çiftlikleri, Çalışma Çiftlikleri, Sportif ve Rekreasyonel Çiftlikler ve Çiftlik Ormanı İşletmeleri.

HAVA SPORLARI TURİZMİ

Türkiye, Yamaç paraşütü, yelken kanat, planör, paraşüt, balon, planör, model uçak gibi hava sporları meraklıları için zengin olanaklara sahip bir ülkedir. Özellikle yamaç paraşütü sporu Fethiye-Babadağ’da, balon etkinlikleri Kapadokya’da zirve yapmıştır.

GOLF TURİZMİ

Türkiye’de Antalya İli başta olmak üzere, Muğla Ankara ve İstanbul illerinde golf sahaları bulunmakta olup özellikle Antalya'nın 30 km doğusunda yer alan Belek Beldesi gerek kültürel, tarihsel ve doğal yapısıyla gerekse nitelikli golf sahaları ve tesisleri ile eşsiz bir golf turizmi potansiyelini oluşturmakta olup uluslararası turnuvalarda ev sahipliği yapmaktadır.

Belek bölgesi Türkiye’nin en önemli golf alanı olup toplamda 15 adet golf sahası, yaklaşık 50.000 yatak kapasitesi ve 2.000.000 milyon ziyaretçi sayısı ile ülkemizin güzide turizm merkezleri arasında yer almaktadır. Bundan dolayı, Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği (IAGTO) tarafından 2008 yılında Belek Beldesi Avrupa’da Yılın En İyi Golf Bölgesi ödülüne layık görülmüştür.

Ülkemizde golf tesisleri çoğunlukla sahile yakın yüksek kapasiteli, yeme-içme, alışveriş, eğlence olanaklarının sunulduğu konaklama tesislerinin yakınındadır. Bu tesisler doğa ile iç içe düzenlenen golf sahaları ile ziyaretçilerine doğaya dönük bir ortamda tatil geçirebilmek için fırsatlar sunmaktadır.  

Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belgelendirilen 10 adet yatırım belgeli tesis, 15 adet işletme belgeli tesis bulunmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı golf turizmine yönelik olmak üzere Antalya, Aydın, Muğla, Mersin ve Nevşehir İllerinde Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Turizm Merkezi ve Turizm Alanı içerisinde yer alan 29 adet golf alanı planlanmış olup yaklaşık 25.000 yatak kapasitesi hedeflenmektedir. 

Bu golf alanlarının bir kısmı işletme faaliyetine geçirilmiş, diğer bir kısmı ise halen yatırım aşamasındadır.