ÇİÇEK SERALARINDA '125 MİLYON' ZARAR
Antalya ve Isparta’da soğuk hava şartları çiçek seralarında zarara yol açarken, çiçek üretimini yavaşlattı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Isparta’da yaklaşık 125 milyon civarında bir ön hasar tespit ettik. Bölgenin afet bölgesi ilan edilerek, üreticilere yardım edilmesini istiyoruz” dedi.
Fatma ARSLAN, Rabia DEMİROK
Türkiye’nin en önemli çiçek ihracatında önemli bir merkez olarak kabul edilen Isparta’da birçok çiçek serası soğuk hava dalgasına bağlı kar yağışı nedeniyle zarar gördü. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır Isparta’da çiftçilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını belirterek, ihracatın etkilenmemesi için bölgeye yardım çalışması başlatılması gerektiğini bildirdi.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, “Bu yıl özellikle Isparta’da mevsim normallerinin çok üzerinde bir kar yağışı ile karşılaştık. Bu yağış genel hayatı etkilediği gibi tarımsal hayatı da önemli ölçüde etkiledi. Bizler uzun yıllardır Isparta’da çiçek üretmemiz nedeniyle seralarımızı normal kar yağışına göre dayanıklı tasarlamıştık. Ancak bu yıl 11 saatlik aralıksız yağış tüm seralarda olumsuzluk yarattı. Yaklaşık 500 ila 600 dönüm üretim alanının yıkılmasına neden oldu. Birçoğunun altında fideler vardı” diye konuştu.
“ISPARTA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”
Çandır, Isparta’da üretilen çiçeklerin Türk çiçekçiliği için çok önemli olduğunu vurgulayarak,” Antalya’da kesildikten sonra Isparta’dan ihracat yaptığımız için pazarda 12 ay bulunmamızın çiçek sektörüne olumlu bir etkisi oluyordu. Şimdi bu durum zorlaşacak. Onun ötesinde Isparta’da geniş bir kesim bu sektörde çalışarak para kazanıyor. Bizim dileğimiz oradaki üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesidir. Çalışmalarımızda 125 milyon civarında bir ön hasar tespit ettik. Bölgenin afet bölgesi ilan edilerek, üreticilere yardım edilmesi ve seraların ayağa kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü üreticimizi ayağa kaldırarak, ihracatımızı devam ettirmemiz çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİM YAVAŞLADI”
Olumsuz hava şartlarının Antalya genelinde de ürün üretimini olumsuz etkilediğini dile getiren Çandır, çiçek, yaş sebze ve meyve seralarının soğuktan etkilenerek üretimi yavaşlattığına değindi. Çandır, çitçilerin bu anlamda büyük bir mücadele verdiğini belirterek, “Antalya’da da mevsim normallerin çok üzerinde seyreden hava soğukluğunun etkilerini yaşıyoruz. Yaş sebze ve meyvede olduğu gibi bu durum çiçek üretimini de yavaşlattı. Bunların ihracatımızı etkilemesi elbette kaçınılmaz ama bizler seralarımızı canla başla koruyarak üretimimizin düşmemesi için çaba sarf ediyoruz” dedi.