ÇİÇEK DALINDA GÜZELDİR

Müslüman hanım örtülü iken ve namaza durduğu zaman daha güzeldir. Çünkü kıyamda, rükûda ve secdede melekler gibi oluyor. Herkese her elbise belki yakışmaz ama her Müslümana namaz her hanıma örtünmek yakışır.

BİRİ İTİCİ GÜÇ BİRİ MIKNATIS

Ham sofu, bilgisiz ve cahil olduğundan kaba konuşması ile milleti namazdan caydırır. Tam sofu, bilgisi, kibarlığı uyum sağlayan durumu ile hiç namaz kılmayanı namaza alıştırır.

Bir Müslüman dünyada din kardeşi ile muhabbet edip gösterirse güler yüzü, Rabbimizde bu halden razı olursa ahiret de o kula gösterir cennet yüzü.

NEFSİNE UYAN HER ŞEYDEN GERİ KALAN

Bir insan ki rabbinin emrini unutur, şeytanın teşviki ile nefsine uyarsa, Allah korusun o şahıs cehennemin zemherisinde donar, ateşinde yanar.

KENDİNİ FETH

Bir şehrin tamamında ezan-ı Muhammed'i okunuyorsa, o mekânı Müslümanlar fethetmiştir. Bir vücutta da secdeler devamlı yapılıyorsa, o muhteşem insan kendini fethetmiştir.

Bir insan nefes alıyorsa dünya hayatı devam ediyordur. (Bende Müslümanım diyen) secde ediyorsa, ahiret hayatı rahat geçecektir inşallah.

CÖMERT

Ağaçlar meyve verip dallarını aşağı salladığı zaman cömerttir. İnsanlar dilleri ile hayrı söylediği zaman ve elleriyle cüzdanı açıp yardım ettiği zaman cömerttir.

GÂFİL KAFA

Şu dünyada devamlı çalışarak ölümü unutan insan, ahiret hazırlığı yapmaz. Kendini unutan insan, bebeklikteki aciz halini unutur, annesinin kendisine yaptığı hizmeti de unutur.

HER İKİSİDE DEĞERLENDİRMELİ

İbadeti unutup hırsla dünya işlerine çalışanların ruhu kararır. Hem rabbine teslim olanlar hem de dünya işlerinde planlı çalışanlar, yüzlerinde secde izleri, sözlerinde güven, dostluklarında samimiyet mevcut olur.

ZAHMET RAHMETE DÖNÜŞÜR

Nasıl kuraklık zamanlar yağmurlu havaya dönüştüğü gibi, samimi ve ciddi gayretler zahmetlidir fakat zamanla o çile ve zahmetler rahmete, berekete dönüşür.

PADİŞAHLARDAN BİLE MEŞHUR

Hatemi Tay malını cömertçe verdiği için dünyada güneş gibi meşhur. Ulubatlı Hasan canını kahramanca verdiği için Türk insanının hayal dünyasını süsledi ve birçok padişahlardan da meşhur oldu.

KIRKDA BİR HUZUR

Uygunsuz eşle geçinirken kırk günde bir gün huzurlu geçer, o da eşin anne ve babasına misafir oldukları gündür.

Allah'tan korkan eşle geçinirken kırk günde bir huzursuz geçer, oda mahalleden gelen ağzı düşük bir hanımın ev sahibinin eşine saygısızlık yapacak kadar şımartan, fitne fesat çıkaran kadın yüzündendir.