CHP'YE ASGARİ ÜCRETİ ANLATAYIM

Birileri lütfen rica ediyorum, CHP’ye "asgari ücreti hükûmetin değil işçi ve işverenin belirlediğini, hükûmetin sadece ara bulucu olduğunu" anlatabilir mi? Biliyorum, anlamazlar anlamak istemezler... Ama, lütfen bir deneyin. Ben dilim döndüğünce anlatayım...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın belirleyeceği üyelerden birinin başkanlığında; ara bulucu olarak, TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, -Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci, -Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci olmak üzere 15 üyeden oluşur.

Komisyonun sekreterya ve raportörlük hizmetleri TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir. Raportörler, altı kişiyi geçmemek üzere Çalışma Genel Müdürlüğü personelinden görevlendirilir. (Ara bulucu ) Peki Asgari ücret nasıl belirleniyor? Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantının ardından komisyon, sırasıyla işveren ve işçi ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplayarak ara bulucu görevini görüyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar verecek. Komisyonda en fazla üye işveren ve işçi temsilcilerinde... En fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek.

Siz bakmayın CHP’nin suçlamalarına CHP'li Belediyeler Sadece 275 TL Vermiş 3100 tTL yapmış... Asgari ücret zammı boy boy paylaşıyor Kimse çıkıp da CHP'ye göre işçinin, emeğin değeri 275 TL mi? diyemiyor, demiyor, devlet yaptı diye bir algı oluşturuyorlar...

2825 TL oldu asgariücret... Bunun içinde özel sektör yoğunlukta... Holding, şirket , esnaf vb işveren, maaş ödeyenler bir tarafta emek, iş işçi sendikaları, asgari ücreti eleştirenler önce CHP'li belediyelere baksınlar işveren oluyorlar istedikleri parayı işçi emekçiye verebilirler.

3100 TL veren CHP 275 TL fark var. Yani asgari ücretten sadece 275 TL fazla veriyor. 275 TL nedir? Diyeni duydunuz mu? Bir de boy boy reklam yapıyorlar... Demek ki... İşçinin değeri emeği CHP'ye göre 275 TL mi? İşçinin, emekçinin gerçek hakkı 4000-5000 TL hadi verseydiniz ya... Eyyy yeni CHP...  

Kalın Sağlıcakla...