CHP’li Tekin’in ortaya attığı iddialara yalanlama

CHP eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in Alanya’nın Payallar Mahallesi’nde yapımına devam edilen 200 yataklı devlet hastanesi projesiyle ilgili müteahhidinin sırra kadem bastığına ve inşaatın durduğuna yönelik ortaya attığı iddiaları Antalya İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mehmet Şarani Tavlı yalanladı. Tavlı, “Bu projeyle ilgili, iş programı ve sözleşmesine uygun olarak yapım süreci tüm hızıyla devam etmektedir” dedi.

Alanya’nın Pahallar Mahallesi’nde yapımına devam edilen 200 yataklı devlet hastanesi projesiyle ilgili CHP eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in ortaya attığı müteahhidinin sırra kadem bastığı, inşaatın durduğu ve projenin zemin etüdünün yapılmadığına ilişkin iddialara yetkililerden yalanlama geldi. Konuyla ilgili olarak CHP eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Kuş uçmaz, kervan geçmez bir yere hastane yapıyorlar. Yol yok, alt yapı yok. Amaç zaten vatandaşa hizmet değil, nasıl rant yaratır da müteahhitleri zengin ederiz diye düşünüyorlar. Zemin etüdü sağlıklı yapılmadığı için heyelan alanına yapılan inşaatta çökmeler yaşanıyor. Müteahhit kaçmış durumda” demişti.

Tekin 200 yataklı devlet hastanesi projesiyle ilgili şu iddiaları da ortaya atmıştı:

“Vatandaşa müjde olarak duyurdukları milyonluk hastane inşaatı birkaç ay içinde atıl duruma gelmiş durumda. Sağlıklı bir zemin etüdü yapılmamış maalesef. Dağın başı. Yol yok alt yapı yok. Kuşlar bile uçmuyor. Heyelan bölgesi ayna zamanda. Burası eskiden toprak döküm alanı olarak kullanılıyormuş. 13 Nisan 2023 tarihinde inşaatına başlanan hastanenin Aralık 2024’te bitirilmesi planlanıyordu. Ama bu mümkün değil. Bir ölü inşaat var ortada. Tam 740 milyon liralık ihale söz konusu olan. Yağışlar nedeniyle heyelan meydana geliyor ve inşaat çöküyor. Bize gelen şikayetlerde müteahhittin de tası tarağı alıp kaçtığı belirtiliyor. Şimdi Sağlık Bakanlığı’na soruyorum. Deprem bölgesinde fay hattı üzerine inşa ettiğiniz hastanelerden ders almadınız mı? Doğa ile mücadele mi ediyorsunuz? Zemin etüdünü yapmayan, doğru lokasyonu seçmeyen yetkililer hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız? Hastaların, acil durumdaki vatandaşın, ambulansların o bölgeye ne kadar sürede hangi araçla gideceğini hesaplamak hiç aklınıza gelmedi mi? Bu çöken inşaatı güçlendirmek için daha ne kadar harcanması gerekiyor?”


“İFADELER GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR”

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre 200 Yataklı Alanya Devlet Hastanesi projesinin yapım süreci iş programı ve sözleşmesine uygun olarak devam ettiği öğrenildi. Yetkililerden alınan açıklamada, “Dolayısıyla yüklenicinin işi bırakıp, işin fesih edilip şantiyedeki çalışmaların durdurulduğu yönündeki basında yer alan ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca yine basındaki yer alan ‘..zemin etüdü yapılmadığı…’ şeklindeki  ifadeler gerçeği yansıtmamakta olup, yürürlükteki Deprem Yönetmeliği ve ilgili mer’i mevzuat hükümleri uyarınca zemin etüdü yapılmadan uygulama projelerinin hazırlanmasında ve inşai faaliyete başlanılmasında olanak bulunmamaktadır. Yapımı devam eden hastanemizin ulaşım bağlantılarının sağlanması ve yol projesi ile birlikte gerekli mühendislik çözümlerinin oluşturulabilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yetkili teknik müşavirler tarafından ayrıntılı çalışmalar etkin şekilde yürütülmektedir” denildi.


TAVLI: KOPUK VE ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mehmet Şarani Tavlı ise konuyla alakalı olarak, “Basında yer alan Payallar'da inşasına başlanan Alanya Devlet Hastanesinin güncel durumuyla ilgili  CHP eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve CHP Milletvekili Aykut Kaya'nın asılsız açıklamalarını şaşırmamakla birlikte üzülerek takip etmekteyiz. Asıl trajikomik olan nokta, Sayın Tekin ve Kaya'nın bir saat arayla yaptıkları, tamamen birbirinden kopuk ve çelişkili açıklamalardır. Bu durum, CHP’nin kendi içerisinde dahi koordinasyon sağlayamadığını, birlik ve beraberlikten ne kadar uzak olduklarını net bir şekilde gözler önüne sermektedir” dedi.


“YAPIM SÜRECİ TÜM HIZIYLA DEVAM ETMEKTEDİR”

Mehmet Şarani Tavlı açıklamasında, “Alanya’mız için büyük bir müjde olan 200 yataklı Alanya Devlet Hastanesi projesi, Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yükünü hafifletecek ve çevre mahallelerimiz için önemli bir kolaylık sağlayacaktır. Bu projeyle ilgili, iş programı ve sözleşmesine uygun olarak yapım süreci tüm hızıyla devam etmektedir. Dolayısıyla, yüklenicinin işi bıraktığı ya da şantiyedeki çalışmaların durdurulduğuna dair basında yer alan haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır” diye belirtti.

GÜNCEL HALİ YÜZDE 50 ORANINDA TAMAMLANDI

“Bizzat inşaat alanında mühendislerimizle yaptığımız incelemeler neticesinde, projenin güncel halinin yüzde 50 oranında tamamlandığını, mekanik, elektrik ve su tesisatı çalışmalarının hızla sürdüğünü memnuniyetle paylaşmak isterim” diyerek sözlerine devam eden Tavlı, şöyle konuştu:

“Ayrıca, hükümetimiz döneminde, afete dayanıklı şehirler inşa etmek ve depreme dayanıklı yapılaşma için gerekli mevzuat değişiklikleri yapılmıştır. Bu çerçevede, zemin etüdü yapılmadığı yönündeki iddiaların tamamen algı oluşturma amacı taşıdığını, yürürlükteki Deprem Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca zemin etüdü yapılmadan projelendirme ve inşa faaliyetlerine başlanmasının mümkün olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. Hastane inşaatının betonarmesi ile ilgili öne sürülen asılsız iddialar da gerçeği yansıtmamaktadır”


“YAĞMUR NEDENİYLE OLUŞAN KAYMALAR”

İnşaat çevre düzenlemesi için kullanılan dolgu malzemelerinde, yağmur nedeniyle oluşan kaymalar görüldüğünün altını çizen Tavlı, “Ancak bu tür detaylar, inşaat sürecinin doğal bir parçasıdır ve çözüm yolları da hızlıca devreye alınmıştır. Bununla birlikte, hastanemizin ulaşım bağlantılarının sağlanması ve yol projesiyle ilgili mühendislik çözümleri için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile teknik müşavirlerimizin ayrıntılı ve etkin çalışmalar yürüttüğünü de bilmenizi isterim. Bir kez bile hastane inşaatını ziyaret etmemiş, hatta yolunu dahi bilmeyen bir zihniyetin, halktan ne kadar uzak olduğunu görmenizi istiyorum” diye belirtti.

“SAĞLIKTA ÇİLE ÇEKTİĞİMİZ DÖNEMLERİ KAPATTIK”

Mehmet Şarani Tavlı açıklamasının son bölümünde ise “Kıymetli hemşehrilerim, gönülleriniz rahat olsun. Hükümetimiz döneminde, sağlık alanında gerçekleştirdiğimiz tam donanımlı hastanelerle, vatandaşlarımızın sağlıkta çile çektiği dönemleri kapattık. Alanya Devlet Hastanesi ile ilgili olarak da İl Sağlık Müdürlüğü ile sürekli irtibat halindeyiz. Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da Ankara nezdinde yatırımlarımızı yakından takip etmekte ve destek vermektedir. Hastanemiz açıldığında, tam kapsamlı ve etkili sağlık hizmetleri sunacaktır. Her zaman olduğu gibi, sağlıkta gerçekleştirdiğimiz mega projeler, tam donanımlı şehir hastanelerimiz tüm dünya tarafından takdir edilirken, CHP zihniyeti eleştiriyor. Ancak biz, 20 yıl boyunca Türkiye’yi baştan sona imar etmiş bir iktidar olarak, icraatlarımızla milletimizin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.