CHP’Lİ BAŞKANA ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN ŞOK

Bir önceki yazımızda sosyal medya üzerinden kendilerine hakaret edildiğini iddia edenlerin Cumhuriyet savcılıklarına yaptığı şikayetlerin sayısında patlama meydana geldiğini yazmıştık.  Hakarete en fazla maruz kalanlar ise siyasetçiler. Bazen basit bir eleştiriye bile tahammül edemeyip sosyal medya üzerinden yapılan bir yorumu şikayet edenler olabiliyor.

***

Hatta kendi partisinden, aynı siyasi çizgiden olan vatandaşları bile şikayet eden siyasetçiler de olabiliyor. Hatta Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı bile tanımayanlar çıkabiliyor! Alın size bir örnek. Erol Duygulu emekli bir astsubay. Atatürk milliyetçisi, sosyal demokrat kimliği ile bilinen;  birkaç yıl önce Kemal Kılıçdaroğlu’nun uyguladığı politikaları benimsemediği için CHP’den istifa eden bir vatandaş.


***

Kendisini 1970’li yılların ortalarından beri tanıyorum. Dünyada ve ülkemizde olup bitenleri takip eden, sosyal medyayı da aktif kullanan Erol Duygulu 2017 yılında CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal hakkında bir takım eleştirilerde bulunmuş. Bunun üzerine Ümit Uysal, kendisine hakaret edildiğini iddia ederek kendisi gibi CHP’li olan Erol Duygulu hakkında şikayetçi olmuş. Yapılan şikayet üzerine Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının 19/04/2017 tarih 2017/2620 soruşturma sayılı iddianamesi ile, Erol Duygulu hakkında “Basın Yoluyla Kamu Görevlisine Karşı Görevinden Dolayı Zincirleme Şekilde Alenen Hakaret” suçundan TCK'nın 125/2 delaletiyle 125/1-3(a bendi)-4, 43/1, 53/1 maddeleri gereği cezalandırılması istemiyle Antalya 2’inci Asliye Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmış.


***

Yapılan yargılama sonucu Erol Duygulu, 16 Temmuz 2018 tarihinde hakaret suçundan 8 bin 840 TL adli para cezasına çarptırılmış. Ancak mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermiş. Yani 5 yıl içinde bir suç işlemez ise verilen para cezasının silinmesine karar verilmiş. Verilen karara itiraz eden Duygulu Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden  de sonuç alamayınca karar 20 Ekim 2018 tarihinde kesinleşmiş. Kanun yararına bozma talebi de reddedilen Erol Duygulu her ne kadar hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa da Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuş.

***

29 Mart 2023 tarihinde Erol Duygulu’nun başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi Anayasanın 26 ve 34’üncü maddelerini gerekçe göstererek Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal hakkında yapılan paylaşımları ve eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiş. Anayasa Mahkemesi Erol Duygulu ile ilgili hak ihlali sonuçlarının ortadan kaldırılması için yargılamanın yeniden yapılmasını istemiş. Bunun üzerine Erol Duygulu Anayasa Mahkemesinin verdiği karar gereğince yeniden yargılanma yapılması için 13 Temmuz 2023 tarihinde Antalya 2’inci Asliye Ceza Mahkemesine dilekçe vermiş. Bunun üzerine geçtiğimiz 9 Kasım’da O davayla ilgili Antalya 2’inci Asliye Ceza Mahkemesinde yeniden yargılama yapılmış. Gerekçeli kararın tutanağı da elimde. Hani “Anayasa mahkemesinin verdiği karar herkesi bağlar” diyor ya CHP’liler.  CHP’nin belediye başkanı Ümit Uysal Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen Erol Duygulunun cezalandırılması talebini  yeniden görülen davada da tekrarlamış.

***

Erol Duygulu ise Muratpaşa Belediye Başkanlığının FETÖ örgütüne ait yayın kuruluşlarına yapmış olduğu ödemeler ve belediye imamı olarak bilinen E.K.’dan danışmanlık hizmeti alınmasına ilişkin haberleri paylaştığını söyleyerek beraatini talep etmiş. Cumhuriyet savcısı ise Anayasa Mahkemesi kararlarının tüm kişi ve kuruluşları bağlayıcı olduğu için Erol Duygulu’nun beraatini istemiş. Mahkeme de Cumhuriyet savcısının talebi doğrultusunda karar vererek SÖZLERİN SARSICI OLSA BİLE ELEŞTİRİ HAKKI VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİ İÇİN EROL DUYGULU’YA DAHA ÖNCE VERİLEN CEZAYI İPTAL EDİP BERAAT KARARI VERMİŞ.


Bakalım en büyük yargı merci olan ANAYASA MAHKEMESİNİN HÜKMÜYLE YENİDEN YARGILAMA SONUCUNDA ALINAN BERAAT KARARINA ÜMİT UYSAL İTİRAZ EDECEK Mİ?  ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI TARTIŞILIR BULACAK MI?