CHP DEN KATAR KATAR YALANLAR

Sakarya tank paleti fabrikası... Tank fabrikası değil… Tankın, paletinin üretildiği fabrika… Bu fabrikamız tank üretmiyor, sadece paletini üretiyor. Nasıl ki uçak lastiği üreten fabrikaya, uçak fabrikası denilmiyorsa buraya da tank fabrikası denilmez.

Yukarıda tekrarlaya tekrarlaya anlattığım durum basın toplantısı düzenleyen CHP Sözcüsü Engin Altay’a bir gazeteci tarafından hatırlatıldığında verdiği cevap ‘’Ama fabrikanın girişinde tank maketi var’’ şeklindeydi. Yani bir yılı aşkın bir süredir bırakın bir bardağı, damlası dahi olmayan su da fırtına kopardıklarını bizimle alay ederek itiraf etmiş oldu.

Geleyim asıl konuya; Hükümetimiz bu fabrika sadece tankın paletini üretmesin, savunma sanayimizi daha da güçlendirelim. Tankın kendisini de üretelim diye harekete geçiyor.

Birçok yetkili ağızdan ve basından duyduğumuz gibi; hükümetin bu adımı üzerine yerli firma olan OTOKAR teklif vererek ‘’Bana bu fabrikanın 25 yıllığına işletme hakkını, üstüne de 7 milyar avro verin. Size 250 adet tankı üreteyim’’ diyor.  Bu teklifi veren OTOKAR firması bu iddiayı bu güne kadar yalanlamadı.

Sonra bir başka yerli firmamız olan BMC teklif veriyor ve; ‘’ Fabrikanın işletme hakkını bana verin. Üstüne de 4.2 miyar avro verin size 250 adet tankı ben üreteyim’’ diyor.

Doğal olarak BMC’nin teklifi hükümete daha cazip geliyor ve firma ile pazarlık yapa yapa miktarı 3,5 Milyar avroya indiriyor. Üstüne de fabrikaya 50 milyon dolarlık yeni makine ve teçhizat alacaksın diyerek ihaleyi veriyor. Bu sayede 3,5 milyar avro artı 50 milyon dolar cebimizde kalıyor.

İhaleyi alan ‘’BMC savunma A.Ş.’’nin yönetim kurulu üyelerinin tamamı Türk. Ama aynı kişiye ait ‘’BMC otomotiv A.Ş’’ isimli diğer bir firmasının  ise yüzde 49 u Katarlılara ait. Tank paleti fabrikasının ihalesini alan firma tamamen yerli.  Katar ile bir alakası yok. Sayın Hulusi Akar’ın açıklamasına göre de bu güne kadar fabrikanın içerisine bir tek Katarlı girmemiş.

Ayrıca fabrikanın güncel maddi değeri 20 milyar dolar değil, 250 milyon dolar civarı…

Keza 7 milyar avro isteyen OTOKAR tarafından tank paleti fabrikamız tıpkı şimdi olduğu gibi yaklaşık üç yıl kadar kısmen işletme devri ile geçmişte işletildi. Malum OTOKAR, Koç grubunun. Koç grubunun iştiraklerinin çoğunda Amerika, İngiltere gibi birçok yabancı ülkenin sermayesi var. CHP’nin o zaman niye Tank fabrikası Amerika’ya İngiltere’ye peşkeş çekildi, ordu satıldı demedi?

Ya da mevcut ihaleyi Koç grubu alsaydı CHP bu seferde ‘’Tank fabrikamız peşkeş çekildi, ordu satıldı’’ diyecek miydi? BMC 3,5 avro daha ucuza bu tankları üretecekken ihaleyi niye OTOKAR’a verdiniz diyecek miydi?

CHP’yi rahatsız eden, aylardır katar katar yalan söylemesine sebep olan konu nedir? İhaleyi kendisine yakın firmanın alamaması mı? Savunma sanayimizin güçlenmesini istememesi mi? Ya da aklımıza gelmeyen başka bir şey mi?