CHP Antalya’da ‘aday’ bilmecesi

CHP Antalya’da yeni tüzük nedeniyle yaşanan adaylık krizi halen devam ederken tartışmaların gölgesinde 13 Ekim’e ertelenen CHP Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi’yle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Hakan Genbeş’in çekilmesiyle aday gösterilen Eraycan Yılmaz’ın yerine Deniz Düğme’nin aday gösterileceği adaylığı tüzüğe aykırı olan Semih Kocabaş’ın yerine ise Onur Kayar’ın hazırlandığı iddia edildi.

CHP Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi öncesi yeni parti tüzüğü nedeniyle yaşanan adaylık krizi sonrası ertelenen kongreyle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. CHP'de geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 28 maddelik tüzük değişikliğinin ardından Antalya'da İl Gençlik Kolları Seçimli Kongresi öncesinde ortalık karışmıştı. Yeni tüzükte Antalya'daki seçimleri de düğümleyen karar; büyükşehir sınırları içinde kalan ve nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde partili belediyelerde çalışan kimseler, delege, il veya ilçe başkanı olamıyor maddesi olmuştu. Söz konusu madde, CHP Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi’ne aday olan Semih Kocabaş’ın Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden ANET’te Yönetim Kurulu Üyesi olması Hakan Genbeş’in ise Büyükşehir Belediyesi çalışanı olması nedeniyle adaylıkları yeni tüzüğe aykırılık ortaya çıkarmıştı. Yeni tüzüğün getirdiği kısıtlama ile beraber hakkında skandal iddialar da ortaya atılan Hakan Genbeş adaylıktan çekildiğini duyurmuş yerine ise CHP Konyaaltı İlçe Sekreteri Eraycan Yılmaz aday olmuştu.


SEÇİMLİ KONGRE ERTELENMİŞTİ 

Yaşanan bu gelişmelerin ardından gelinen son noktada CHP Genel Merkezi tarafından alınan karara göre 22 Eylül Pazar günü gerçekleşecek olan CHP Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi 13 Ekim Pazar gününe ertelenmişti. CHP Genel Merkezi’nin bu kararı örgüt birimlerinden giden geri bildirimler ve lojistik gereksinimlerden dolayı aldığı iddia edilmişti. Kongrenin ertelenmesine CHP Muratpaşa İlçe Gençlik Kolları Başkanı Salih Can Akbaş yaptığı açıklama ile tepki göstermişti.


“KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM YARATMIŞTIR”

"Bu ani değişiklik seçim sürecinde emeğini ve özverisini ortaya koyan ilçe başkanlarımız ve delegelerimiz açısından kabul edilemez bir durum yaratmıştır" diyerek erteleme kararına tepki gösteren Akbaş, “Bu kararın gençlik örgütlerimizin seçim iradesinin netleştiği bir zamanda tarafımıza iletilmesini art niyet olarak değerlendiriyoruz. Partimizin birlik ve bütünlüğünü korumak adına, bu süreçte adil bir yaklaşım sergilenmesini ve tüm gençlik örgütlerimizin çalışmalarına gereken saygının gösterilmesini talep ediyoruz. Bu erteleme kararının, partimizin değerlerine ve organizasyonel ilkelerine zarar vermeden yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu kongre bizim parti içi kongremiz, bu kongreye gelen her taraf yeri geldiğinde birlikte bayrak asan, birlikte mücadele eden partinin emekçi gençleridir. Gelin hep birlikte bu kongreyi siyasi hesapların işlediği değil bayram havasında barış ve huzur içinde yapalım” diyerek tepkisini dile getirmişti.


BAŞKANLARDAN 3’ÜNCÜ DEĞİŞİKLİK

Yaşanan olaylardan sonra arapsaçına dönen CHP Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi’yle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Adaylığı yeni parti tüzüğüne aykırı olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan'ın desteklediği Hakan Genbeş’in adaylıktan çekilmesiyle yerine aday olan Eraycan Yılmaz’ın da adaylıktan çekileceği ve yerine CHP eski Akseki İlçe Gençlik Kolları Başkanı Deniz Düğme’nin aday gösterileceği iddia edildi.


GENEL MERKEZ KAYAR’I HAZIRLIYOR

CHP Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi’yle ilgili iddialar sadece bununla da kalmadı. Adaylıktan çekileceği iddia edilen Eraycan Yılmaz’ın rakibi olan CHP Genel Merkezi ve CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Özkan Yılmaz tarafından desteklenen Semih Kocabaş’ın da sessizliğini bozarak adaylıktan çekileceği iddia edildi. Kocabaş’ın yerine ise CHP eski Kepez İlçe Yöneticilerinden olan Onur Kayar’ın hazırlandığı öne sürüldü.