Çetin'in başkanlığı onaylandı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimlerinde kırmızı listede aldığı 59 oy ile yeniden başkan seçilen Davut Çetin’in AOSB Başkanı Ali Bahar’ın itirazı üzerine iptal edilen oylarına ilişkin Antalya İl Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz sonuçlandı. İl Seçim Kurulu, itiraz yolunun kapalı olduğunu belirterek mevcut başkan Davut Çetin’in başkanlığını onayladı. İl Seçim Kurulu, Kepez İlçe Seçim Kurulu’nun verdiği kararı bozdu.

Faruk Çelik/Zehra Tekeci

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) kırmızı listede yarışan mevcut başkan Davut Çetin ve mavi listede yarışan AOSB Başkanı Ali Bahar’ın arasına seçim tartışmasına son noktayı İl Seçim Kurulu Başkanlığı koydu. 7 Ekim’de ikinci kez karşı karşıya gelen başkan adaylarının listelerinden meclis üyeliğine seçilen isimler sandık başına gitmiş. Başkanlık seçimlerinde 58 oy alan Ali Bahar’a karşı Davut Çetin 59 oy ile üstünlük elde ederek yeniden başkan seçilmişti.

KEPEZ İLÇE SEÇİM KURULU ÇETİN’İN 56 OYUNU İPTAL ETMİŞTİ
Seçimin ardından bir oy fark ile başkanlığı kaybeden Ali Bahar ise Kepez 3’üncü Seçim Kurulu’na seçim sonuçlarına ilişkin itirazda bulunmuştu. Bahar ve grubunun Çetin’in seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle sunduğu belgeleri inceleyen seçim kurulu, listede yedek sırasındaki son ismin çizilerek üzerine oy kullanan kişinin adının yazılmasını dikkate aldı. İlçe seçim kurulu, kırmızı listedeki 56 oyu “işaretli oy” gerekçesiyle iptal etti. Bununla birlikte Ali Bahar’ın mavi listesindeki 58 oyun tamamı geçerli sayılırken, Davut Çetin'in kırmızı listesi 3 oyda kaldı.

ÇETİN’DEN İTİBAR SUİKASTİ TEPKİSİ
Alınan kararı duyan mevcut başkan Davut Çetin, “Listelerimiz çarşaf listesidir ve isteyen istediği ismi çizip, istediği ismi yazma hakkına sahiptir. Şu an sürecin takipçisiyiz. İlçe seçim kurulu seçmenin iradesini etkileyecek bir karar vermiştir. Seçimde işaretli ve şaibeli oy kullanıldığı iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Algı operasyonlarına, itibar suikastlerine rağmen yargımızın güçlü vicdanına sonuna kadar inanıyorum. 140 yıllık ATSO’muzun itibarı bizim için her şeyden önemlidir” açıklamasında bulunmuştu.

BAHAR’DAN ADALETİN TECELLİSİ YORUMU
Ali Bahar ise “Gelinen noktayı, adaletin tecellisi olarak yorumluyoruz. Biz her zaman adaleti, hakkı ve hukuku referans alarak hareket ettik. Ektiğimiz iyi niyet tohumlarının da filiz vermeye başladığını görüyoruz. Hukuki süreç tamamlanıp, başkanlık görevini ve mazbatamızı aldıktan sonra gerekli tüm açıklama ve bilgilendirmeyi yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

DAVUT ÇETİN KARARA İTİRAZ ETMİŞTİ
Açıklamaların ardından Davut Çetin'in listesinde yer alan meclis üyeleri, tek hakimli Kepez İlçe Seçim Kurulu’nun bir üst merci kabul edilen ve 3 hakimden oluşan Antalya İl Seçim Kurulu’na 2 ayrı itiraz dilekçesini sundu.

İL SEÇİM KURULU KARARI AÇIKLADI
Adaylar kadar tüm Antalyalıların heyecanla beklediği Antalya İl Seçim Kurulu kararı açıklandı. İl Seçim Kurulu yaptığı değerlendirmeye göre seçimlere itiraz yolunun kapalı olduğunu belirtti. İl Seçim Kurulu, Kepez İlçe Seçim Kurulu’nun verdiği kararı bozarak, Davut Çetin’in başkanlığını onayladı.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Kırmızı listeden Ayhan Yıldırım, Mücahit Turgut, Süleyman Özer, Osman Çoban, Musa Saraç ve Ahmet Kavafoğlu tarafından, Kepez İlçe Seçim Kurulu’nun, Davut Çetin’e verilen 59 oydan 56’sını iptal ettiği karara karşın yapılan itirazda Antalya İl Seçim Kurulu şu kararı verdi:

“Seçmenlerin oy pusulalarını gizli olarak yazıp veya hazır basılı oy pusulalarını İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanan zarfa kapalı yerde konulması suretiyle oylarını kullanabilecekleri, basılı oy pusulalarında yazılı adayları değiştirebilecekleri, kendisini veya üçüncü bir kişiyi aday olarak yazabilecekleri, bu hususun oy pusulalarını geçersiz kılmayacağı, listede bulunan bir kişinin adının ikinci kez yazılmış olmasının da Yönetmeliğin 19’uncu maddesinin 7’nci fıkrası gereği pusulayı geçersiz kılmayacağı, sadece tek oy sayılacağı, pusulalarda asil ve yedek üye listeleri dışında pusulanın farklı bir yerine seçmenin adının soyadının yazılı olduğu da iddia ve tespit edilemediğinden, somut olayda Yönetmeliğin 20’nci maddesinin b ve j bendi hükümlerinin uygulanamayacağı, pusulaların iptaline dair kararın hatalı olduğu anlaşıldığından itirazın kabulüne karar vermek gerekmiştir."

İl Seçim Kurulu’nun 3 hakemli oy birliğiyle alınan kararının sonuç kısmında da, Kepez 3’üncü İlçe Seçim Kurulu’nun 59 oydan 56’sını iptal ettiği kararı kaldırdığı belirtildi.

“ADALET ŞİMDİ YERİNİ BULDU”
Kararın ardından başkan Davut Çetin, yaptığı açıklamada, İl Seçim Kurulu’nun başkanlık ve yönetim kurulu seçimini sandıktan çıktığı şekliyle sonuçlandığı yönünde karar verdiğini bildirdi.
Çetin yazılı açıklamasında, “Kepez İlçe Seçim Kurulu tarafından verilen yanlış karadan sonra hemen İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunduk. Adaletin yerini bulacağından hiçbir zaman şüphemiz olmadı. Dün söylediğim gibi her üyemin helal oyunun arkasında sonuna kadar mücadele ettik. Beklediğimiz karar çıktı. Seçim sandıktan çıktığı gibi lehimize tescil edildi. Bugün geldiğimiz noktada yapılan yanlış algı ve yönlendirme çalışmaları bu kararla sonuçsuz kalmış bulunuyor. Adalet şimdi yerini buldu” değerlendirmesinde bulundu.

“TEMİZ OLAN SEÇİMİ KAZANDI”
Sürecin en başından bu yana yanında olan, destek veren ve vermeyen üyelerine teşekkür eden Çetin, “Biz seçimden alnımızın akıyla çıktık. Bu seçim sürecinde; en başından itibaren komite seçimleri, Başkanlık ve yönetim kurulu seçimi, disiplin kurulu seçimi, TOBB delege seçimi, Yönetim Kurulu ve başkanlık seçimi ve Meclis başkanlığı seçimlerinin tümünü kırmızı listeler kazandı. 10 kez seçim yapılsın 10 kez aynı sonuç çıkar. Temiz olan seçimi kazandı. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.